De weerbarstige praktijk

Vrijplaats #48

tekst: André Hoogeboom ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Dit keer is het woord aan André Hoogeboom, redacteur van de Alkmaarsche Courant. Over een rapport, een lange adem en een rotsvast concept.

Vrijplaats #48

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

Deze week is er een rapport verschenen over de toekomst van een Alkmaars poppodium in het algemeen en Victorie in het bijzonder. We hebben het rapport nog niet ingezien, dat moet eerst via de ambtelijke kanalen, maar er schijnt in te staan dat de Breedstraat er flink aan moet trekken om herkenning en daarmee erkenning te verkrijgen in het grote dorp dat Alkmaar heet.

De vraag is hoe je dat voor elkaar krijgt. Er hangt een nogal beladen imago rond het podium, dat heeft te maken met het verleden, maar ook met het heden. Laatst vroeg ik eens aan mijn zoon van zestien, waarom híj nooit naar Victorie gaat. Ik zeg nog: ,,leuk, kun je van alles doen, van vrijwilliger worden tot rondhangen met leeftijdsgenoten en luisteren naar van alles en nog wat.’’

Hij was met zijn schoolklas op excursie in de Breedstraat geweest en is, moet ik eerlijk zeggen, nogal verwend als het gaat om podiumbezoek, dat wel. ,,Je denkt toch zeker niet dat ik in die grot ga rondhangen’’, was het antwoord en voegde daaraan toe, ,,maar ik krijg mijn vrienden trouwens ook niet mee.’’

Zegt dat iets over hem en zijn leeftijdsgenoten, of zegt het iets over Victorie? Die waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden, maar het tekent wel de harde strijd die gevoerd moet worden om de gunsten van een jong publiek. Het is niet meer zo eenvoudig. Een bandje neerzetten dat toevallig in De Wereld Draait Door heeft gestaan geeft geen garantie op veel publiek, dance geeft geen garantie, publiciteit werk nauwelijks. Wat dan wel?

Lange adem en een rotsvast concept zijn in ieder geval twee ingrediënten die het verschil kunnen maken. Dat betekent een duidelijke horizontale programmering, vaste tijden, publieksvriendelijk imago en moderne faciliteiten. Maar dat zal ongetwijfeld allemaal in het rapport staan, want je hoeft geen professor te zijn om tot die conclusies te komen. Alleen; het is theorie. De praktijk, zo blijkt dagelijks, is aanzienlijk weerbarstiger.