De vermaledijde zondagavond in de stad

Vrijplaats #50

tekst: André Hoogeboom ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Dit keer is het woord aan André Hoogeboom, redacteur van de Alkmaarsche Courant. Over pap in de benen, een muf hoofd en een mopje jazz.

Vrijplaats #50

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

De zondagavond. Wat doe je ermee, wat moet je ermee? Uitgeput van twee avonden partyen, vaak tot zondagmorgen vroeg, is de energie op en de lust om nóg een keer op pad te gaan verdwenen. Er zit pap in de benen en het hoofd is muf. Je kunt ’s avonds een filmpje huren, naar Studio Sport kijken, of de Beagle op televisie volgen, die de reis van Charles Darwin nog een keertje overdoet. Interessant, en misschien wel passend bij een avondje bijkomen. De volgende dag wachten immers werk, school en een lange week.

De sfeer in de binnenstad van Alkmaar is illustratief voor het zondagavond gevoel. Het is doodstil, de kroegen zijn open, dat nog net wel, maar ook binnen kun je een kogel afschieten zonder een klant te raken. Bij de bioscoop is het nog wel druk en in de restaurantjes wordt vroeg in de avond een vorkje geprikt. Maar als het elf uur is geweest, is de stad al verzonken in een diepe slaap.

In Haarlem gaat het er ietsje anders aan toe. Eigenlijk ook een provinciestad, maar op de zondagavond klinkt er muziek uit vele cafés. Meestal jazz en meestal is het nog lekker en gezellig druk ook. Zou dat hier ook niet kunnen? Of is dat te veel gevraagd?

Het wordt wel geprobeerd, het ís ook geprobeerd. In een niet nader te noemen café - even zelf beetje rondkijken, want ik ga geen reclame maken - is elke zondagavond live muziek. Als de bioscoop leegloopt en het parkeerterrein zich langzaam ontdoet van het autobezoek, komt het publiek langs het café. Binnen branden de lichten voor de band, er zijn muzikanten, want het is een sessieavond. Het ziet er gezellig uit. Je zou nog even een afzakkertje kunnen halen, of zelfs de bioscoop laten zitten en gewoon naar binnen komen voor een uiterst goedkoop biertje.

Dat gebeurt niet. Gek is dat eigenlijk. Aan de ene kant klaagt men steen en been dat de zondagavond uitgestorven is, en als er dan iets gebeurt, komt de loop er maar niet in. Raadselachtig, maar misschien ook wel heel erg des Alkmaars.