Cellphyll is klaar voor de volgende stap

Eigenzinnige Alkmaarse metalband heeft eerste EP af

tekst: Kees van Dalsem ,

De eigenzinnige Alkmaarse metalband Cellphyll is klaar voor de volgende stap. De eerste EP Confort Zone komt vers van de eigen pers. "We willen zo veel mogelijk optreden."

Eigenzinnige Alkmaarse metalband heeft eerste EP af

Cellphyll hoeft nog niet te klagen over de aandacht. De komende tijd staat de band al drie keer geboekt in onder andere Sint Pancras, Heiloo en Grootebroek. "Onlangs hebben we zelfs op een bruiloft gespeeld. Daardoor zijn we ook meteen uit de kosten van onze EP", zegt gitarist Daan Stet, die samen met zanger Gerwald Radsma in het Alkmaarse café ‘t Moddermannetje heeft plaats genomen voor een interview met 3VOOR12/Noord-Holland.

Het verhaal van Cellphyll begint bij de vrienden Daan, Milo Lambers (bas) en Bram Solk (drums). De drie besluiten met elkaar te gaan jammen. Ze missen toch een zanger en plaatsen een advertentie. De eerste de beste die regeert op de advertentie is Gerwald en het voelt meteen goed. Gerwald heeft ook al een nummer – de cover Green Machine van Kyuss – ingestudeerd. "Het leeftijdsverschil is geen probleem", zegt de zanger. Daan, Milo en Bram zijn allemaal studenten van rond de twintig, terwijl beeldend kunstenaar Gerwald rond de dertig is.

Hokjes
De band kent daardoor wel een grote variëteit aan invloeden. Gerwald komt uit de tijd van grunge (Alice in Chains), terwijl de andere drie van een hele andere generatie zijn. "Ik ben altijd een beetje bang om met iets vergeleken te worden", zegt Daan. Gerwald: "Aan de andere kant kan het soms wel handig zijn als mensen ons in een hokje kunnen plaatsen. Ik heb ook wel eens gehoord dat we op Tool lijken.’’

Dus op verzoek van Gerwald: de nieuwe EP Confort Zone klinkt inderdaad een beetje als Tool, helemaal getuige de intro. Als de muziek van Maynard James Keenan cs wel iets melodieuzer dan Cellphyll. De Alkmaarders zijn iets rauwer. De vergelijking met stonerrock is ook wel op z’n plaats. Kyuss – de uitvinders van het genre – zijn dan ook een grote inspiratiebron. Net als Kyuss speelt Cellphyll eigenlijk keiharde muziek zonder dat het hard klinkt: voor Josh Homme en zijn vrienden hoefde de versterker niet op 11.

Dat Cellphyll lijkt op Tool wil overigens niet zeggen dat de ep net zo goed is als het werk van de Amerikaanse band. Dat zou ook een beetje raar zijn: de laatste cd van Tool kwam in Nederland meteen op de eerste plaats de album top 100 binnen. Maar de Alkmaarders zijn op de goede weg. Gerwald en Daan willen ook leren. Daan: "We moeten nog groeien." Gerwald: "We hebben ook geprobeerd om niet alle oneffenheden van onze ep te halen. We willen nog beter worden. En we hadden er ook de tijd niet voor." De EP werd namelijk in een recordtempo opgenomen in de Big River Studio in Dirkshorn. Daan: "Eerst hebben we geprobeerd om het zelf op te nemen, maar toen kregen we een mooie aanbieding van de studio."

Artwork
Ze zijn blij met het resultaat . De cd werd zelf gebrand en kunstenaar Gerwald zorgde voor het artwork met een opvallende presentatie: de Alkmaarse zanger naaide zelf een kartonnetje in elkaar dat de cd moet beschermen. De ep is voor slechts 3 euro te koop bij de band. Gerwald: "Nu de EP af is, heb ik ook tijd om T-shirts en andere merchandise te ontwerpen."

Gerwald zorgde niet alleen voor de vormgeving, hij schreef ook de teksten. De muziek die erbij hoort is weer een vrucht van alle bandleden. "Wat bij onze muziek altijd terug komt is de dynamiek en het verschil in tempo. Het is heel afwisselend", zegt de zanger. Zoals je kan horen bij titelnummer Confort Zone (luisteren kan ook op http://www.myspace.com/cellphyll), dat met een bak herrie begint, maar abrupt overgaat in een rustig kabbelend gitaarriedeltje als Gerwald begint te zingen.

Een vraag die ze wel vaker krijgen, is waar de naam toch vandaan komt. Daarvoor zijn twee verklaringen mogelijk. Een makkelijke en een moeilijke. De makkelijke is deze: Cellphyll is een iets waarvan het zo lekker is, dat je er niet meer vanaf kan komen. Daan: "Dat zeggen wij altijd." De moeilijke variant is dat zowel de eerste verklaring en de bandnaam vakkundig verzonnen zijn door de leden zelf. Gerwald: "We wilden een naam die nog niet bestond: als je het intypt in Google kom je meteen bij ons uit. Het is gewoon gegoochel met woorden."

Nu de EP af is zijn de leden van Cellphyll weer klaar voor de volgende stap. Daan: "We willen zo veel mogelijk optreden." Gerwald: "Inmiddels hebben we al een volledige set van ongeveer 45 minuten. Alleen Green Machine spelen we nog wel eens als cover."

Cellphyll speelt 16 oktober in het Jeugdhuis in Sint-Pancras en 30 oktober op het Halloween Metal Fest in de BukBuk in Heiloo. Op 21 november staat de band in de R17 in Grootebroek.