Zonderpodium als succesvolle noodoplossing

Bij gebrek aan een pand organiseert De Bakkerij huiskamerconcerten

tekst: Tessa van den Brink - foto's: Jorinde Reijnierse ,

Afgelopen weekend vond in Castricum de tweede editie van Zonderpodium plaats. Deze huiskamerconcerten worden georganiseerd door de Vereniging Vrienden van De Bakkerij, om de podiumloosheid onder de aandacht te brengen. Net als de vorige editie was ook deze avond totaal uitverkocht en een groot succes.

Bij gebrek aan een pand organiseert De Bakkerij huiskamerconcerten

Nadat de Vereniging Vrienden van De Bakkerij afgelopen mei een geslaagde eerste editie van Zonderpodium had neergezet, werd het nu tijd voor een vervolg. Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover: de tweede Zonderpodium, met de titel Editie Koekoeksklok. Nadat iedereen zich had verzameld in dansstudio Fruns voor een inleidend praatje en een voordracht van drie dichters, fietsten drie groepen rond door Castricum om gevarieerde acts te bekijken in drie verschillende huiskamers. 3VOOR12/Noord-Holland reed mee met de groep die eerst Sofie van Dijck, daarna The New Media en als laatste Special Delivery bezocht.

Sofie van Dijck
Na de voordracht van de drie volgens de aankondiging ‘nog onbekende dichters’, was het tijd om naar het optreden van Sofie van Dijck te gaan, in de huiskamer van de moeder van een van de Bakkerij-vrijwilligers. In een knusse huiskamer, sfeervol verlicht met schemerlampen en kaarsjes, speelde deze singer-songwriter een heel intieme set, bijgestaan door twee gitaristen. Met haar heldere en zuivere stem zong ze haar folky Nederlandstalige liedjes, die af en toe meer klonken als melodieus vertelde verhaaltjes dan als liedjes.

The New Media
Vervolgens leidde de gids de groep door naar het volgende adres, waar het Rotterdamse duo The New Media hun opwachting maakte, bestaande uit Jeroen Jaquet, drummer van San Andreas en Reinier Vermeulen, drummer en toetsenist bij Elle Bandita. Ze speelden een intieme set in een overvolle huiskamer, slechts met keyboard en gitaar. Toch zouden de nummers op volle sterkte waarschijnlijk beter tot hun recht komen dan in deze knusse huiskamer met op de achtergrond een schattige zachtroze muur.

Special Delivery
Het laatste huiskamerconcert van de avond werd verzorgd door Special Delivery, een heel jonge band die funk, jazz en blues speelde. En hoewel de band eerder optrad onder de naam ‘Frank Got Freaked’, was dit hun eerste optreden als Special Delivery. Het optreden dat de jongens neerzetten was zeer swingend, en het plezier spatte ervan af. Er gingen tijdens deze show dan ook enkele voetjes van de vloer in de huiskamer.

Na afloop van de huiskamerconcerten was er, net als bij de vorige editie, een afterparty in Café City. Hier draaide dj Casperjukebox dansbare indierock, terwijl de bezoekers van Zonderpodium nog even napraatten over wat de bands die ze eerder die avond hadden gezien. Hoewel de reden dat Zonderpodium gehouden wordt eigenlijk triest is, het is immers een noodoplossing bij gebrek aan een pand, is het concept ontzettend geslaagd.

Gezien: Zonderpodium
Castricum, 8 november 2009