theNAME zit weer op één lijn

Haarlemse metalband werkt aan volwaardig album

tekst: Sanne de Koning ,

Eerder dit jaar bracht de Haarlemse symfonische metalband theNAME een nieuwe EP uit. Nieuw materiaal, nieuw verhaal, zegt men wel eens. Dat bleek. Er is in de tussentijd het nodige gebeurd in en om de groep. 3VOOR12/Noord-Holland werd bijgepraat.

Haarlemse metalband werkt aan volwaardig album

Het is een roerig jaar voor theNAME. De Haarlemse metalband bracht een nieuwe EP uit, als voorproefje op een volwaardig album, en zag zich ondertussen worden geconfronteerd met enkele personeelswisselingen binnen de band. 3VOOR12/Noord-Holland sprak frontvrouw en zangeres Hadassa Kosten.

De laatste keer dat wij jullie spraken, maakten jullie voor ons een fotoverslag van jullie reis naar Denemarken om deel te nemen aan de Bodog Battle of the Bands-finale. Die hebben jullie helaas niet gewonnen, maar jullie zijn wel ver gekomen. Heeft dat nieuwe deuren voor jullie geopend?
"Het heeft ons vooral veel aandacht opgeleverd van  de media: online magazines, aan muziek gerelateerde websites en kranten,erg leuk. Verder was het een ontzettend leuke ervaring."

Jullie nieuwe EP Enchained is afgelopen mei uitgekomen. Hoe is het opnemen gegaan en hoe is de EP ontvangen?
"We hebben de EP opgenomen, gemixt en gemasterd in de studio Excess in Rotterdam met Chris van de Valk en Hans Pieters. Samenwerken met hen is ons erg goed bevallen. We wilden heel graag nieuw materiaal op onze websites en we wilden ook dat het materiaal te downloaden zou zijn voor fans en andere geïnteresseerden. We zijn namelijk vol in ontwikkeling en het was tijd om het nieuwe materiaal te laten horen."

"We hebben besloten dat we er geen fysiek schijfje van gingen maken omdat we graag volgend jaar al een volledige cd uit willen brengen. Deze EP is alvast voorproefje op die cd. Omdat we er geen fysiek schijfje van hebben gemaakt, zijn er helaas weinig recensies over verschenen. Maar we hebben er wel bijna alleen maar goede reacties op gehad. Het grappige is dat er niet één specifiek nummer het beste in de smaak valt; iedereen heeft zo z'n eigen voorkeuren."

En wat kunnen we gaan verwachten van die nieuwe cd?
"We zijn op dit moment nog hard aan het werk aan nieuwe nummers, dus wat wel en wat niet de cd gaat halen, weet ik op dit moment nog niet. Het zal wel een echte theNAME cd worden met veel afwisseling tussen de nummers en veel dynamiek, veel groove, typische Silas' riffs en solo's, ingewikkelde drumpartijen, ondersteunende bas, melodieuze poppy vocalen en dat alles met een rauw randje."

Jullie hebben ook nog niet zo lang een nieuwe drummer, Michel, is hij een goeie vervanger voor jullie oude drummer Salvador?
 "Jazeker! Salvador was ook een heel goede drummer, maar we zaten niet op één lijn met hem. Silas en ik zijn erg ambitieus en hij kon daar helaas niet langer in meegaan. Michel wil er helemaal voor gaan en heeft al onze nummers al behoorlijk eigen gemaakt. Wat vooral leuk is aan Michel is dat hij een heel energieke drummer is. Dat geeft een onwijze boost aan onze muziek en geeft je ook veel energie als je samen speelt. Dus dat wordt flink knallen als we er straks weer helemaal klaar voor zijn en we weer op gaan treden."

Ik zie inderdaad nog geen nieuwe optredens op jullie giglijst...
"We hebben nu even geen optredens staan omdat we op dit moment ook op zoek zijn naar een nieuwe bassist. Die keuze was helaas nodig om de band naar een volgende level te tillen. Gelukkig stond wel iedereen achter deze keuzes en lijdt onze vriendschap met Salvador en Mike er niet onder. Mike blijft ook bassen zo lang we geen nieuwe bassist hebben dus we kunnen in principe blijven optreden. We plannen nu alleen niet echt optredens, tenzij we weer een vet voorprogramma of iets anders cools kunnen doen. 

"Ons doel is nu eerst om de band weer compleet maken. We zijn nu ook gelijk op zoek naar een tweede gitarist, dus we hebben het druk met audities en nieuwe nummers maken met Michel. Het blijkt alleen wel lastig om de juiste mensen te vinden. Dus rockende bassist en gitarist, als jullie dit lezen: mail me! Zodra we weer compleet zijn, gaan we weer keihard rocken. Daar kijken we erg naar uit. Hopelijk is het gauw weer zo ver."

Jullie muziek trekt een vrij specifieke doelgroep aan, hoewel jullie bijvoorbeeld ook bij Aqua de Annique in het voorprogramma hebben gestaan en collega's Delain en Epica ook best een mainstream publiek aantrekken. Denken jullie dat jullie ook buiten de liefhebbers van jullie genre groot zouden kunnen worden?
"Ik denk dat wij wel een groot publiek aan kunnen spreken. Zowel in onze muziek, uitstraling als performance vind je verschillende soorten metalinvloeden, verschillende soorten rockinvloeden maar ook popelementen die het geheel ook toegankelijk maken voor andere muziekliefhebbers dan rockers of metalheads. We doen dat niet expres, we doen gewoon wat we willen en waar we achter staan."

Waar willen jullie uiteindelijk naartoe werken?
"Heel veel optreden in binnen- en buitenland op festivals en in zalen. Lekker veel coole supports doen, maar uiteindelijk natuurlijk zelf de hoofdact worden. Altijd een strakke, knallende show neerzetten. Veel goed geproduceerde cd's uit gaan brengen. Alles waar een ambitieuze band van droomt dus. Daar werken we hard voor, dus wie weet..."