Motörhead: oordopjes geen luxe

Vrijplaats #52

foto: Willem Klopper ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. De Vrijplaats wordt vandaag gevuld door de Alkmaarsche Courant. Waar 3VOOR12/Noord-Holland afgelopen vrijdag niet mocht fotograferen bij Motörhead, lukte dat een fotograaf van de krant wel.

Vrijplaats #52

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

De bezoekers waren vijftig plus en gepokt en gemazeld in het concertbezoek. Toch waren oordopjes geen overbodig luxe bij het concert van het legendarische gezelschap, dat onder de naam Motörhead al sinds 1975 de wereldpodia letterlijk onveilig maakt. Vorige week vrijdag speelden Lemmy Kilmister, Phil Campbell en Mikkey Dee in de Waerdse Tempel, met natuurlijk bassist/zanger Lemmy als stralend middelpunt.

Inmiddels zijn ze in de zestig, Lemmy wordt in december zelfs 64. Lang, heel lang geleden, toen hij nog niet eens zelf speelde, droomde de jonge Kilmister al van een loopbaan in de rock ’n’ roll en werd daarom maar gitaarroadie van Jimi Hendrix.

Hendrix is dood, maar Lemmy is springlevend, dat bewijst hij avond aan avond in de verschillende zalen in de wereld. Vóór de groep naar Heerhugowaard kwam, was ze op tournee door de Verenigde Staten, spelend voor uitverkochte zalen. De groep begon als hardrocktrio, maar hardrock; zo wordt dat anno 2009 niet meer genoemd. Death Metal dan. Dat is meer van deze tijd en zeker van toepassing op Motörhead met teksten als ’Killed by Death’ en ’Ace of Spades’, nummers die vrijdagavond ook weer voorbij kwamen.