Met dank aan Jet

The Killing Influence Of Red Lips vond eigen sound door spelen cover

tekst: Chris Dekker - foto's: Maikel Beers ,

Er gebeurt iets in Heerhugowaard, constateerden wij vorige week al. Want weer is er daar een piepjong maar veelbelovend bandje opgestaan. The Killing Influence Of Red Lips is de naam. 3VOOR12/Noord-Holland maakte kennis. "De gevaren van de liefde en de gevaren van onze zangeres Lauren met haar rooie lippen."

The Killing Influence Of Red Lips vond eigen sound door spelen cover

Na jaren van oorverdovende stilte, bruist het in Heerhugowaard van het talent. Natuurlijk is er de Waerdse Tempel, maar het zijn vooral de plekken waar jonge bands zich kunnen presenteren, die meehelpen aan deze positieve ontwikkeling. Zalen en festivals als Kompleks, Cool en Mixtream en wedstrijden als Popmania en De Grote Prijs van het Trinitascollege brachten ons al bands als The Electric Jets en Lucky Luke Strikes Back en nu is daar dan The Killing Influence Of Red lips.

In de oefenruimte onder Kompleks staan de vier leden van The Killing Influence of Red Lips al voor 3VOOR12/Noord-Holland klaar. Drummer Kevin Smal laat zijn dubbele basspedaal even met rust, Kimberly Gnodde zet haar parelmoer-witte basgitaar aan de kant, gitarist Sjoert Bakker gaat er goed voor zitten en zangeres en boegbeeld Lauren Janey Rosemay Booster maakt haar lippen nog eens extra rood. We zijn op onze hoede!

Het begin
"Ergens midden op de trap op school riep ik opeens en uit het niets 'The Killing Influence Of Red Lips' tegen Kim", begint Lauren enthousiast.
Kim: "We hadden begin dit jaar meegedaan aan de Kleine en Grote Prijs van het Trinitascollege als Watch Out, maar we zochten een betere naam."
Kevin: "Lekker lang! Killing What?"
Lauren: "Mensen onthouden het wel. Alles begint met een goede naam."
"Deze past bij echt ons. De gevaren van de liefde en de gevaren van onze zangeres Lauren met haar rooie lippen", concludeert Sjoert

Kim: "Ik wilde meedoen aan de Kleine Prijs. Het was mijn examenjaar, ik speelde geen instrument, maar ik dacht: 'Laat ik eens gek doen'. Sjoert kende ik al van school en we hebben samen Are You Gonna Be My Girl van Jet ingestudeerd. We zochten een zanger of zangeres en een drummer. Via onze muziekleraar kwamen we aan Kevin."
Sjoert: "Toen we gingen spelen ontstond er meteen een bandgevoel. Daarvoor kenden we elkaar niet zo heel goed, alleen uit het café, maar sinds de eerste oefensessie viel alles op zijn plek."
"Ik had geen idee wie Kevin was, maar nu hebben we de beste drummer van Heerhugowaard", meldt Lauren trots.
Sjoert: "Het zo lekker dat we vanaf het begin een drummer hebben die strak de beat houdt! Beter kan je je niet wensen als band."
Kevin: "Ik speel al wat langer, maar Kim speelde drie weken bas toen we dat eerste optreden hadden!"
Sjoert: "Ik speel zo'n drie jaar gitaar."
Lauren: "En ik zong eigenlijk alleen thuis."
"Ik wist helemaal niet dat ze kon zingen! We vroegen Lauren gewoon omdat ze cool is en omdat we voelden dat ze het kon!", meent Kim.

Sjoert: "We waren in de eerste instantie blij dat we een zangeres hadden en daarna merkten we pas hoe goed ze was."
Lauren: "De Kleine Prijs was voor ons allemaal een eerste optreden en we werden meteen in het diepe gegooid. We bereikten de finale en daar werden we tweede van de bands. Waarschijnlijk wonnen we van bands met meer ervaring, omdat we een eigen draai aan het nummer hadden gegeven door een rustig stuk toe te voegen. De rustige passage werd ook meteen een kenmerk van de band."

Stijl
Sjoert: "We hebben alle vier andere invloeden en dat proberen we samen te brengen in de band. We proberen heel erg om spanning te creëeren in nummers met een goede opbouw. Dat begon dus met het rustige stuk in Are You Gonna Be My Girl. Zo werken we naar een climax toe. Ik denk dat we de mensen daar wel mee verrassen."
Lauren: "Ik schrijf het liefst 's avonds laat een tekst, dan komt Kim met een basloopje, dan vallen drums en de gitaar in en dan gebeurt er wat."

De toekomst
Kim: "Ik wil op festivals spelen."
"En door de VS touren!", roept Kim Lauren.
"Ons repertoire moet helemaal klaar zijn", vindt Sjoert. "Dan moeten we veel blijven spelen en hopelijk worden we opgepikt."
Lauren: "We willen een set spelen waar we trots op kunnen zijn."
Kevin: "In het begin hebben we covers gedaan, maar we zijn nu hard bezig met steeds meer nieuwe eigen nummers. Er komt er bijna wekelijks eentje bij."
"En we zijn nu druk met optredens regelen", vult Kim aan.
"We willen wel gaan opnemen, maar daar zijn we nu nog niet zo mee bezig", meldt Sjoert.
Kim: "We zijn al blij dat de mensen nu zo positief zijn over ons en over Laurens stem."

Sjoert: "Onze band heeft twee jongens en twee meiden, meestal heeft een band alleen jongens of alleen meiden..."
"Kim is meer een man dan een vrouw, haha", onderbreekt Lauren hem.
Kim kan er om lachen: "Dank je wel!"
Lauren: "Niet qua uiterlijk, maar hoe je bent en doet!"
"Alles is in balans, de sfeer is goed", vervolgt Sjoert zijn verhaal onverstoord.
Lauren: "En we hebben geen arrogante trutjes in de band die te laat komen..."
De hele band schiet in de lach om de opmerking van de Waardse 'diva'.
Lauren: "Heel af en toe kom ik wel op tijd en dan waarderen ze het des te meer, haha!"

The Killing Influence Of Red Lips speelt vrijdag 20 november samen met The La La Lies en iLEUM in Kompleks in Heerhugowaard.