Lijstje

Vrijplaats #53

tekst: Maikel Ineke ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Maikel Ineke, hoofdredacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over rituelen, feestdagen en een Noord-Hollandse top 20.

Vrijplaats #53

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

Zeker in deze barre tijden is het fijn dat er nog zekerheden bestaan. Des te langer de nachten worden, des te frequenter de rituelen. Kinderen zingen voor snoep, een stoomboot uit Spanje meert aan en we maken lijstjes. Lijstjes? Ja, lijstjes, oftewel: gortdroge opsommingen.

Elk jaar is het weer raak. Zodra de feestdagen in zicht komen, wordt er driftig opgesomd. Het gebeurt in allerlei takken: de mooiste doelpunten van het afgelopen jaar, de grootste politieke blunders van het afgelopen jaar, de fraaist versierde voortuinen van het afgelopen jaar. Maar er is geen vakgebied waarin er zo fanatiek lijstjes worden opgesteld als in de popjournalistiek. En het opvallende is: er lijkt ook steeds eerder mee te worden begonnen. Al in oktober(!) startte muziektijdschrift OOR met het verzamelen van lijstjes over 2009. Het is voor de ondervraagden te hopen dat de nieuwe Sgt. Pepper in ieder geval niet tussen nu en 31 december wordt afgeleverd.

Normaal gesproken beperken deze lijstjes zich tot de beste muziek van het afgelopen jaar. Dit jaar krijgt het lijstjes maken echter een extra dimensie. Een attente geest heeft opgemerkt dat we deze keer niet alleen aan het eind van een jaar maar ook aan het eind van een decennium staan. En dat betekent dat nu echt alle remmen los mogen.

Ze zijn al her en der te bewonderen, de lijstjes met de beste muziek uit de periode 2000-2009. En ik zal het maar direct toegeven: het is bar leuk om te lezen. Zó leuk dat ik zelf ook een lijstje ben gaan opstellen. Voor 3VOOR12/Noord-Holland leek het mij een leuk idee om de beste twintig liedjes, uiteraard van Noord-Hollandse makelei, uit het afgelopen decennium te verzamelen. Maar ik moet bekennen: het lukt voor geen meter. Het is een puinhoop in mijn hoofd, ik ben het overzicht kwijt.

Daarom smeek ik om de hulp van de lezers van de Alkmaarsche Courant. Welke band of artiest uit Alkmaar, Heerhugowaard of een aangrenzend dorp moet hoe dan vertegenwoordigd zijn in de top twintig over 2000-2009? Laat het weten: redactie@3voor12nh.nl. Hopelijk kunnen we met vereende krachten het eerste lijstje afleveren dat de Noord-Hollandse alternatieve popmuziek beslaat.