In De Wereld Draait Door

Vrijplaats #51

tekst: Chris Dekker ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Dit keer is het woord aan Chris Dekker, bassist van de Noord-Hollandse band The La La Lies. Over prime-time tv, Matthijs van Nieuwker en een optreden van 70 seconden.

Vrijplaats #51

Chris Dekker is bassist van The La La Lies. Vorige maand was hij met zijn bandje te gast in De Wereld Draait Door. In de Vrijplaats deelt hij zijn ervaringen.

Zeventig seconden. Dat is de tijd die The La La Lies onlangs bij De Wereld Draait Door kreeg en er zijn mensen die zeggen dat je gek bent dat je dat doet. Dat zijn de mensen die er níet spelen natuurlijk. DWDD is het enige prime-time tv-programma met livemuziek en als je alle 250 optredens van mijn andere band Boilersuit met het aantal bezoekers vermenigvuldigt, dan kom je niet op de anderhalf miljoen kijkers van het populaire Vara-programma. Niet zeuren dus!

Als band zijn we gewend om met vier man en drie auto's acht uur bezig te zijn voor één optreden van drie kwartier. Inladen, rijden, uitladen, opbouwen, soundcheck, het lange wachten, spelen en in omgekeerde weg terug. De verhouding is nu wel heel apart. Maandag werd er gebeld of we eventueel wilden spelen. Twee dagen lang voldeden we aan de verzoeken van de DWDD-redactie om livebeelden en reeds geplaatste interviews. Woensdag kwam het beslissende telefoontje en die avond werd er eindeloos gerepeteerd op zeventig seconden van ons nummer Lies. Donderdag deden we wat publiciteit en vrijdagmiddag om twee uur stond ik klaar, om om middernacht, ietwat aangeschoten, thuis te komen. Precies op tijd voor de herhaling van half één.

Hoe het was? Fantastisch! Een uitgebreide soundcheck met pro-technici, een gastvrouw die ons van koffie, thee, fris, later bier en wijn en een heerlijke maaltijd voorzag, Matthijs van Nieuwkerk die het nummer al mee kon zingen. Een warm bed van professionele én aardige mensen dus. Het optreden was één grote kick en voor je gevoel duurde het eindeloos. Met de afterparty kwam de ontlading en stiekem checkten we allemaal onze telefoons. Binnen vijf minuten hadden we vele berichten van bekenden en zelfs al drie optreed-aanvragen binnen! In de auto terug dacht ik nog even aan het verwonderde gezicht van Louis van Gaal en dat ene zinnetje van Matthijs van Nieuwkerk: ‘Zeg maar The Who, maar dan uit Alkmaar’. Die avond viel ik heerlijk in slaap.