Heist presenteert debuutalbum

Donderdag 12 november in het Patronaat

tekst: redactie 3VOOR12/Noord-Holland ,

De Haarlemse rockband Heist heeft zijn eerste volwaardige album gereed. Aanstaande donderdagavond is de presentatie van Razorblade Lemonade in het Patronaat. "Uiteindelijk is het toch een momentopname."

Donderdag 12 november in het Patronaat

Uiteindelijk hebben ze er zeker een jaar aangewerkt. Maar nu is het voor de vijf Haarlemmers van Heist dan eindelijk tijd om ermee naar buiten te komen. Debuutalbum Razorblade Lemonade is af en dat wordt donderdagavond gevierd met een releaseparty in het Patronaat.

Zijprojecten
Dat het even duurde voordat de plaat gereed was, heeft ongetwijfeld te maken met de muzikale veelzijdigheid van de leden. “We hebben allemaal zijprojecten”, vertelt gitarist Thijs van der Klugt. “Zo ben ik zelf naast Heist actief met Baskerville.” Samen met Bart Possemis, bekend van Relax, vormt Van der Klugt dit Haarlemse electroduo. Volgende maand staan zij met Baskerville in de finale van de Grote Prijs van Nederland (categorie: dance/producers).

Bassist Axel van Oort en gitarist Niels Tusenius spelen in de begeleidingsband van Keith Caputo. Dit leverde Heist eerder dit jaar een mooie deal op. De Haarlemse rockers verzorgden het voorprogramma van alle shows die Keith Caputo in Nederland deed. “Mede daarom hebben we lekker veel kunnen spelen”, meldt Van der Klugt, “maar met de release van ons album hopen we ook meer zelfstandig optredens te kunnen regelen.”

Doseren
Door alle bezigheden naast Heist heeft de band de albumopnames erg moeten doseren. “Eigenlijk hebben we bij elkaar opgeteld hoogstens een maand écht in de studio gezeten. Maar aangezien we het zonder budget van een platenmaatschappij moesten stellen, konden we het ons niet veroorloven om zomaar even een paar weken achter elkaar vrijaf te nemen.”

Voordeel was wel dat de band terecht kon in Van der Klugts eigen studio. Daar nam de band ook zelf de productie op zich. Vervolgens zijn de opnames naar New York gestuurd, waar Justin Sthurtz (Björk, Sigur Ros, Lenny Kravitz) de mastering op zich nam. Van der Klugt: "Het is fijn dat het resultaat nu eindelijk naar buiten kan worden gebracht. Zo’n album is toch een momentopname en uiteindelijk wil je je als band ook weer verder ontwikkelen."

De cd-presentatie van Razorblade Lemonade vindt op donderdag 12 novembaar plaats in de kleine zaal van het Patronaat (Haarlem). Het voorprogramma wordt verzorgd door singer-songwriter Ryan Oldcastle. Tickets kosten 8 euro per stuk. Aanvang: 20.30 uur.