Heerhugowaard zet in op lokaal talent

Waerdse Tempel en Cool geven bloeiende bandscene een podium

tekst: redactie 3VOOR12/Noord-Holland ,

De popscene van Heerhugowaard krijgt een nieuwe impuls. Kwamen er dit jaar al vele talentvolle bandjes bovendrijven, vanaf heden krijgen die ook extra gelegenheden om in hun eigen woonplaats op te treden. Theater Cool en poppodium de Waerdse Tempel starten deze maand elk een eigen initiatief dat het lokale talent een podium moet geven.

Waerdse Tempel en Cool geven bloeiende bandscene een podium

The Electric Jets, Lucky Luke Strikes Back, Eye Of The Hurricane... Heerhugowaard lijkt tegenwoordig wel een onuitputtelijke bron van veelbelovende, extreem-jonge bandjes. Dat hebben de plaatselijke cultuurcentra nu ook opgemerkt. Deze maand gaan er in zowel theater Cool als in poppodium De Waerdse Tempel initiatieven van start om het lokale bandtalent een podium te geven.

Theater Cool

Op de plek waar nu het nieuwe Heerhugowaardse theater Cool staat, stond eerst theater De Schakel. Voor de brand die de Schakel verwoestte, programmeerde John Snoek er de My Generation-avonden, met bekende en regionale bands, en de eerste edities van Popmania. Het befaamde Popmania-festival voor lokale bands vindt sinds de brand plaats in Kompleks, maar Snoek, die voor Cool grote theater- en muziekprodukties programmeert, blijft een hart houden voor lokale bands. Vanaf komende donderdag, 12 november, is er daarom plek in het Coolcafé voor lokale bands. The Killing Influence Of Red Lips en Lost_men_of_Palau trappen af.

De bandscene in Heerhugowaard lijkt steeds meer tot bloei te komen. Jongerencentrum Kompleks barst uit haar voegen met bandavonden en de lokale bandwedstrijd Popmania zat weer barstensvol talent. Dat viel ook Snoek op. Om de vele aanstormende lokale bands een podium en speelervaring te bieden, vinden er in Cool tot de zomer regelmatig avonden plaats met bands, unplugged acts of open podia voor jong talent.

Voor de de organisatie en publiciteit van deze bandavonden werkt Snoek samen met leden van lokale bands als The Electric Jets en Lucky Luke Strikes Back, die goed weten wat er speelt in Heerhugowaard. De eerste avond vindt dus plaats op donderdag 12 november. Op 10 december is er een open podium en in februari is er zowel een unplugged- als een bandavond. Op www.coolheerhugowaard.nl staan de exacte data en tijden. Als de avonden succesvol zijn, wil Cool het idee na de zomer voortzetten met wellicht meer data.

Waerdse Tempel
De Waerdse Tempel lijkt voor Heerhugowaardse artiesten niet de meest vanzelfsprekende plek om op te treden. Immers, een grote zaal die plaats biedt aan ruim 2500 man is doorgaans alleen voorbehouden aan de écht grote namen, zoals Motörhead afgelopen vrijdag. Het jaarlijkse festival Luna Pop biedt Noord-Hollandse bands de kans om eens in de Waerdse Tempel op te treden, maar nu wil het Heerhugowaardse popcomplex ook op structurele basis lokaal talent programmeren.

Wat niet iedere concertganger zal weten is dat de Waerdse Tempel naast die immense grote zaal ook beschikt over een knus, klein zaaltje. Deze zogeheten Redroom biedt plaats aan 'slechts' 350 bezoekers. Op die plek vindt vanaf deze maand een speciale concertreeks plaats: RedroomLive. Het idee achter RedroomLive is dat een optreden van een relatief grote naam wordt voorafgaan door een lokale band uit hetzelfde genre.

De concertreeks werd afgelopen vrijdag al op bijzondere wijze aangekondigd. De Alkmaarse rockband Del Toros verzorgde in de Redroom de afterparty van het Motörhead-concert. Zaterdag 5 december is de eerste echte editie van RedroomLive. Het voorprogramma The Epstein (alt-country uit Engelend) wordt verzorgd door de van oorsprong Alkmaarse band The Tunes. Een week later speelt singer-songwriter Rob Klerkx, tevens bekend als drummer van Moke, in de Redroom. De Heerhugowaarder Bas de Vries, ook lid van de lokale band iLEUM, treedt voorafgaand op. En op zondag 13 december is Lost_men_of_Palau de supportact voor het Franse Jesus Volt.