The Sheer: het collectief gaat voor alles

Haarlemse band is terug, in een andere gedaante

tekst: Chris Dekker ,

3VOOR12/Noord-Holland presenteert: een tweedelig interview met The Sheer. De Haarlemmers veroverden de harten met vrolijke britpop, maar tonen nu een heel ander gezicht. De oorzaak hiervan ligt deels in de persoonlijke sfeer. "Het feit dat hij hier nu zit... Dat stond helemaal niet vast." Een openhartig gesprek met The Sheer, vrijdag deel twee.

Haarlemse band is terug, in een andere gedaante

Binnenkort verschijnt Here And Now And Long Before, het nieuwe album van The Sheer. Een album dat een heel ander geluid laat horen dan we van de Haarlemmers gewend zijn. 3VOOR12/Noord-Holland ging om de tafel met zanger/gitarist Bart van Liempt en toetsenist Jasper Geluk en vroeg alles over de totstandkoming van de nieuwe plaat.

Na een behoorlijk stille tijd is The Sheer terug met een nieuwe plaat. Volgens mij is er vrij veel gebeurd in de tussentijd?
Bart:  “Heel veel. Aan het einde van de Feel The Need-tour dachten we: ‘Wat als we na zo’n intensieve periode van veel live spelen en veel media aandacht eens een stap terug doen'? Dan gaan we gewoon eens een jaar lang lekker muziek maken en de volgende stappen uitdokteren.’ Die periode is uiteindelijk anderhalf jaar geworden. We gingen eerst door op de oude manier, maar op de een of andere manier waren we niet enthousiast over de nieuwe nummers. Het gevoel was er gewoon niet."

"Ik was bewust en onbewust steeds meer bezig met akoestische nummers. Gewoon lekker pielen met de akoestische gitaar op de bank en langzaam maar zeker pikte de band dat ook op. Het was duidelijk dat we iets heel anders wilden gaan doen en dat iedereen dat wilde, maar wat we wilden was toen nog niet duidelijk. Uiteindelijk werden die akoestische nummers wat melancholischer en iets meer americana-gericht. Ik ben een tijd terug heel erg ziek geworden, maar dat heb ik heel lang voor mezelf gehouden. Met dit album heb ik besloten om het te vertellen en het hele album is er dan ook vol mee.”

Het moest er echt uit?
Bart: “Ik kreeg te horen dat ik een verstoorde nierfunctie had, met nog wat bijkomende problemen. En juist toen wilde ik bewijzen dat ik het nog steeds kon. Ik wilde me niet kwetsbaar opstellen en ik dacht: ‘fuck de doktors!’ In die tijd maakten we dus ook juist energieke en vrolijke liedjes. Met dit album heb ik aan zowel tekst als muziek enorm veel aandacht besteed.”

Je hebt vrolijke klinkende liedjes, die over iets ergs kunnen gaan of juist zwaar klinkende liedjes met een vrolijk onderwerp. Hoe is dat op jullie nieuwe cd?
Bart: “Onze liedjes hebben echt wel een zwaarmoedige ondertoon. Alles is akoestisch geschreven, de arrangementen zijn veel meer uitgewerkt, het is minder volgestouwd.”
Jasper: “Er zijn nu meer lagen. We gebruikten altijd heel klassieke songsructuren, maar nu zijn er maar twee standaard liedjes. De rest is anders. Zo hebben we een nummer dat half instrumentaal is, bijvoorbeeld.”
Bart: “Dat was het eerste liedje waarvan we dachten: Hey, we gaan een bepaalde kant op.”

Een ijkpunt?
Bart: “Ja, we merkten dat dit nummer anders was en het inspireerde ons om een stap te durven nemen. Om rigoureuzer te gaan schrijven, met gekkere structuren.”

Op een bepaald moment besluit Bart dat de plaat een stuk zwaarmoediger gaat worden, maar ik kan me voorstellen dat de rest van de band een andere kant op zou willen gaan?
Jasper: “We hebben Bart opgezocht in het ziekenhuis en dat was absoluut geen pretje. Het feit dat hij hier nu zit... Dat stond helemaal niet vast. Het ging een periode echt heel erg slecht met Bart. En als band sta je daar dichtbij. We waren als band heel bewust bezig met zijn ziekte. We zijn echt een band: niemand is vervangbaar, maar Bart helemaal niet. Voor The Sheer gaat de band voor alles, dus als er zoiets voorbijkomt, dan raakt dat ons allemaal. Met als positief resultaat dat we nu allemaal en stuk opener zijn. We laten allemaal meer van onszelf zien, we kijken meer naar binnen. Dat is eng, maar het levert iets op.”
Bart: “Normalier waren mijn teksten vrij universeel en nu wilde ik alles juist heel specifiek melden en benoemen. Het was trouwens een proces die we niet verzonnen hebben, maar wat gewoon gebeurt is.”

Ben je nu opgelucht dat je het kwijt bent?
Bart: “Het was eerst heel moeilijk en heel confronterend, maar na een tijdje valt alles in elkaar, zeker als de muziek erbij komt. Toen klopte het. Toen ik het eenmaal gewend was, was ik er heel trots op. Buiten de band om, heb ik ook hele gesprekken gehad met mensen die dichtbij me stonden. Die fungeerden als soort psychiater en ik zei dingen die ik nooit gezegd had.”

Soms is het makkelijker om iets aan een relatief vreemde te vertellen dan aan iemand die heel dicht bij je staat.

Bart: “Inderdaad. Ik moest het eerst kwijt aan iemand die ik wel vertrouwde en daarna kon ik het aan meer mensen kwijt. Toen begon de verwerking.”

Lees vrijdag 27 maart op deze site deel twee van het interview met The Sheer.