Talenten nemen Victorie over

Miss Montreal en Bertolf bundelen hun krachten in een sfeervolle avond

tekst: Miranda Huibers - foto's: Niels Watermulder ,

Bertolf en Miss Montreal speelden vrijdag 27 februari beiden in de Victorie in Alkmaar. Jonge bands, maar met zeer veel talent.
Rake opmerkingen van zangeres Sanne Hans vliegen de zaal door, terwijl Bertolf zich wat rustiger houdt. Beide bands laten zien waarom ze terecht genomineerd zijn voor 3FM Awards.

Miss Montreal en Bertolf bundelen hun krachten in een sfeervolle avond

In de kleine zaal van poppodium Victorie in Alkmaar hangt een goede sfeer. Het bier vloeit in overvloed en als Bertolf het lage podium betreedt snelt iedereen zich naar voren. De zaal is lang niet vol en dat is toch wel gek als je hoort dat de twee bands de avond ervoor nog voor een uitverkochte zaal stonden.

Na drie nummers gespeeld te hebben bedenkt Bertolf dat hij wel eens iets tegen het publiek kan zeggen: “Ik vergeet weer helemaal met jullie te praten. Alles goed? Cool.” Na dit korte onderonsje met de zaal gaat een intro de mist in en krijgt Bertolf een andere gitaar in handen gedrukt. Een van de bandleden grapt dat ze het nummer echt niet nog een keer gaan doen.

Dat het met Bertolf niet altijd zo goed is gegaan als nu, blijkt als hij vertelt dat het volgende liedje ook al zo’n liedje is dat gaat over dat je je niet helemaal goed voelt. Gelukkig ligt die tijd achter hem. “Nu gaat alles goed,” zegt hij.

En dat mag ook wel. Met een verse nominatie voor twee 3FM Awards in je zak, een hit met Another Day en volle zalen kan het bijna niet slecht met je gaan. De band speelt een goede set, maar mag iets meer onderling communiceren om het bandgevoel ook aan de zaal te laten voelen.

Zangeres Sanne Hans van Miss Montreal gooit direct haar humor in de strijd als zij ten tonele verschijnt. Ze vindt het maar wat eng om na Bertolf te spelen omdat ze zo goed zijn, waardoor ze nu heel erg zenuwachtig is. Na een paar nummers gespeeld te hebben geeft ze aan weer te kunnen ademen. Haar humor en rake opmerkingen brengen na elke nummer het publiek aan het lachen.

Het tweede nummer dat ze speelt, Rose, gaat over haar zusje en brengt ze vol overtuiging. Eigenlijk geldt dat voor alle nummers, maar was ze wel bang dat ze niet kon zingen vanavond vanwege een keelontsteking. Daar is niks storends aan eigenlijk, het geeft wel een lekker rauw randje aan de nummers. Water met honing schijnt het wondermiddel te zijn.

De hit Just A Flirt wordt natuurlijk niet overgeslagen. Sanne weet eigenlijk niet of het nog wel een hit is. “Wij hebben ook een hitje, of hadden, dat weet ik eigenlijk niet. Maar misschien dat jullie het nummer kennen, dan mogen jullie meezingen.” Ook haar nieuwe single This Is My Life is te horen vanavond.

Op Eurosonic/Noorderslag speelde de band, volgens eigen zeggen, een heel flauw countryliedje. “Maar dat vonden ze daar niet zo leuk,” zegt Sanne droog, “dus nu hebben we het liedje omgebouwd tot punkspringliedje.” Het klinkt inderdaad punky en slaat goed aan. Toch kan Sanne het niet laten om aan het einde te roepen dat het nummer echt nog niet af is.

Als toegift mag iedereen nog een keer heel hard "You were just an asshole anyway" meeblèren als ze de hit Just A Flirt nogmaals spelen.

Gezien: Miss Montreal, Bertolf
Victorie, Alkmaar, 27 februari 2009