Stuurbaard Bakkebaard is lekker eigengereid

Voorprogramma Dishking begint dat ook al aardig te leren

tekst: Hiske Pronker - foto's: Mischa Nieuwboer ,

Twee bands die hun invloeden overal vandaan halen. Dishking vooral uit Amerika, Stuurbaard Bakkebaard gaat gewoon wereldwijd. Beide wisten het publiek in Victorie te boeien.

Voorprogramma Dishking begint dat ook al aardig te leren

Verdorie, in welk hokje is dit nu weer te plaatsen? Gezien het feit dat er maar ongeveer tachtig mensen in Victorie waren deze vrijdagavond, lijkt het erop dat lang niet iedereen van Stuurbaard Bakkebaard en Dishking heeft gehoord. Dan is een kleine omschrijving van wat ze doen wel op zijn plaats. Dat is best lastig als je te maken hebt met twee van die eigengereide bandjes.

Dishking, oftewel singer/songwriter Jason de Laat met band, zoekt het vooral in de americanahoek. Flinke lading country vermengd met blues, hier en daar oude jaren vijftig rock 'n roll, beetje surf, klein snufje oude jazz erbij, flink mengen en de omschrijving is wel compleet. Jason de Laat heeft een warme zware, soms rauwe stem, ergens tussen Johnny Cash, Nick Cave en Mark Lanegan in. Van alle drie vermoed je dat het ook invloeden zijn van Dishking.

Dishking had een paar fijne muzikanten mee. Een bijna te subtiel spelende maar wel goede drummer met een onverwoestbare grijns op zijn gezicht. Een bassist die zowel elektrisch- als contrabas speelde en met die laatste bijna aan het stijldansen sloeg. Een achtergrondzangeres en een niet onverdienstelijk gitarist. Daarbij speelde De Laat zelf helemaal niet slecht op een Gretsch-gitaar. Het speelplezier droop er bij allen vanaf. De nummers mogen nog wel iets eigengereider en dan is Nederland een fijne band rijker.

Stuurbaard Bakkebaard was altijd al een zeer eigengereid gezelschap. Met een zeer uitgebreid instrumentarium - contra- en elektrische bas, orgeltjes, gitaar, speelgoedfluit en drumstel inclusief pan - zaten ze beetje in de americanahoek. Dan wel die hoek waar je ook Captain Beefheart kan vinden. Sinds ze bij het Beukorkest in dj DNA (ex-Urban Dance Squad) een vierde bandlid hebben gevonden, is het aantal rare, freaky geluidjes behoorlijk opgelopen. Het blijven liedjes die ze spelen, waarvan de meeste behoorlijk swingend zijn. Er zat ook flink wat beweging in het publiek.

Het bandgeluid van Stuurbaard Bakkebaard is wat meer Europees geworden, denk richting België en Frankrijk. Aan rafelige randjes en gruizigheid hebben ze evenwel niets ingeleverd. Er waren wat geluidsproblemen, het orgeltje deed niet helemaal wat het doen moest, maar desondanks stond er een hele fijne band op het podium van Victorie.

Gezien: Stuurbaard Bakkebaard, Dishking
Victorie, Alkmaar, 6 maart 2009


Het nieuwe album van Stuurbaard Bakkebaard staat momenteel in de Luisterpaal van VPRO's 3VOOR12.