Op naar de herkansing

Psychobilly Bash kan verwachtingen niet helemaal waarmaken

tekst: Hiske Pronker - foto's: Michael de Vreugd ,

Victorie had een avondje met twee rockabillybands georganiseerd. Hoewel een aantal kuifjes daar erg blij van werd, was het geen doorslaand succes.

Psychobilly Bash kan verwachtingen niet helemaal waarmaken

Een avondje psychobilly onder de noemer Psychobilly Bash in de Parkhofzaal van Victorie. Daar komen dus vooral kuifjes uit de wijde omgeving op af. De zaal was ongeveer half gevuld met een man of vijftig.

Het voorprogramma van de avond ontleent zijn naam aan een klassieke (1957) sci-fi horrorfilm: Monolith Monsters. Voor hun geluid hebben ze heel goed geluisterd naar de klassieke psychobillyband The Meteors. Dit is een band die je eigenlijk graag terug de oefenruimte in wilt sturen. Met name de drummer en contrabassist waren vooral geconcentreerd aan het spelen, ze straalden maar weinig lol en energie uit. Ze speelden niet heel slecht, maar zo moeilijk is het nou ook weer niet.

Met wat meer oefenen zouden ze vast, net als hun gitarist/zanger, een meer ontspannen indruk maken en vooral wat meer plezier hebben. Het publiek maakte het ook niet makkelijk voor ze, dat was vooral aan het bijkletsen met oude bekenden.

The Phantom Rockers hebben hun naam van stripfiguur (het Amerikaanse ‘comic’ is wellicht beter op zijn plaats) de Phantom. Contrabassist/zanger Mark Burke speelt al twintig jaar in verschillende formaties onder deze naam. Ook deze band draaide niet helemaal lekker deze avond. Er waren geluidsproblemen. Zowel op als voor het podium. Eén van de gitaristen vond dat hij niet hard genoeg over de monitor stond en blijkbaar had Burke daar ook last van. Achterin de zaal bij de PA was het geluid wel oké, maar voorin was het niet zo best.

Desondanks stonden er voor het podium wel een aantal kuifjes gezellig op elkaar in te beuken. Het was wel duidelijk dat de heren kunnen spelen, Burke was erg lekker aan het slappen op zijn contrabas. Na een klein uurtje was het optreden alweer over. Een gedeelte van het publiek wilde best meer, maar Burke was er duidelijk helemaal klaar mee.

Al met al was het een beetje een teleurstellend avondje psychobilly. Op naar de herkansing, er zijn duidelijk wel liefhebbers van het genre.

Gezien: Psychobilly Bash, met: The Phantom Rockers en Monolith Monsters
Victorie (Parkhofzaal), Alkmaar, 28 februari 2009