In de wolken

Vrijplaats #28

tekst: Hans van der Maas ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Hans van der Maas, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over geniale gitaristen, buitengewone bassisten en dappere drummers.

Vrijplaats #28

Even tussen ons: ik loop rond met het idee van een muzikale champions league. De beste alternatieve bands van Europa, genre 3VOOR12, strijden ieder jaar op een festival voor de felbegeerde beker. Een week in augustus decoreert het Amsterdamse Vondelpark als het Mekka voor muziekminnend Europa. Zoiets. Maar houd het wel nog even voor je. Voordat je het weet, duikt er een Dirk Scheringa-achtig type met te veel geld op het idee, zodat het rap verzandt in de eerste de beste eurodans.

Geld laten we er buiten; daaraan is het voetbal al te veel kapot gegaan. Foetussen, wellicht behept met de voetbalgenen van voetbalster papa, laten de grote clubs uit Europa nog net met rust, maar als de hummel op z’n vijfde met zijn verkeerde been na een leuke solo de bal voor de derde keer in de kruising prikt, strooien louche geldschieters met duizenden duizendjes om de kleine balvirtuoos voor de hongerige ogen van de concurrentie weg te kapen. Nog even en er komt een bod op het zaad van Eto’o, de ster van Barcelona.

Geld maakt veel kapot. Bij zien van een duizelingwekkende schaar schiet bij mij een euforische voetbalsiddering door het lijf, terwijl ik weet dat, in de categorie Dagobert Duck, van sommige mannen de portemonnee spontaan begint te trillen. Van die types wil ik mijn muzikale champions league ver weg houden. Band of 18, eenheden van geniale gitaristen, buitengewone bassisten, zinnenprikkelende zangers, dappere drummers en fantastische toetsenisten, binden een sprankelende strijd aan via pakkende presentaties. Zachtaardige en adembenemende liedjes, vlijmscherpe rock ’n roll en ontroerende hiphop. Een week voer voor iedere vezel van je lijf.

Mijn plan begint met een pilot in Noord-Holland. De komende (zomer)maanden vlij ik langs festivals en podia en maak aantekeningen, op zoek naar de muzikale top van Noord-Holland. Na de zomer kom ik met de, overigens subjectieve, Noord-Hollandse selectie van potentiële champions league-deelnemers. In 2010, zo vermeldt mijn plan, speelt de Europese crème de la crème de wolken van de hemel in het Vondelpark.