De dampende show van De Staat

Amerikaanser dan dit kan een band uit Nijmegen niet klinken

tekst: Tessa van den Brink - foto's: Jorinde Reijnierse ,

Je kunt er als muziekliefhebber niet meer omheen: De Staat. Deze band uit Nijmegen is hard op weg om Nederland te veroveren en stond vrijdag 6 maart in de uitverkochte kleine zaal van het Patronaat, met in het voorprogramma RubyQ uit Utrecht.

Amerikaanser dan dit kan een band uit Nijmegen niet klinken

De Staat is met een razende vaart op weg naar de top. In januari stond de band op Noorderslag en vorige week werd De Staat bevestigd voor Pinkpop. En dat zijn nog maar twee van de vele succesmomenten voor De Staat. Momenteel speelt de band avond aan avond in veelal uitverkochte zalen door het hele land. Gelukkig doen de vijf mannen in hun drukke schema ook het Patronaat aan. In de uitverkochte kleine zaal spelen zij een heerlijke show die naar veel meer smaakt.

Eerst betreedt de Utrechtse band RubyQ het podium en al snel blijkt dit een voorprogramma uit duizenden te zijn: de muziek van deze band sluit goed aan bij de stijl van De Staat en is daarmee een prima opwarmer voor wat nog komen gaat. RubyQ speelt een lekkere portie rock ’n roll, en het indrukwekkende stemgeluid van zangeres Sanne Mus oogst de waardering van het publiek. Zeker aan het einde van het nummer Chocolate, waarbij ze tijdens haar uithalen hoogtes haalt die voor velen eeuwig onbereikbaar zullen blijven.

Als het voorprogramma is afgelopen stroomt de kleine zaal nog wat voller en stijgt de spanning aanzienlijk. Maar dan schuiven de gordijnen open en begint de dampende show van De Staat. Amerikaanser dan dit kan een band uit Nijmegen niet klinken. De Staat klinkt gladgepolijst en rauw tegelijk, heeft wat weg van Queens of the Stoneage en Jet en is goed dansbaar. Regelmatig wordt er een snufje country of een vleugje surf aan de nummers toegevoegd, bijvoorbeeld in We’re Gonna Die en My Blind Baby.

De beuk gaat er meteen in als De Staat aftrapt met Sleep Tight, het openingsnummer op hun debuutalbum Wait for Evolution. Frontman Torre Florim heeft al sinds zijn veertiende aan dit album gewerkt en dat is te horen. Het geheel klinkt live zelfs nog beter dan op het album. “We staan niet alleen hier,” zegt hij na enkele nummers met zichtbaar plezier, “maar ook op Pinkpop! Zijn we ineens mainstream…”

Natuurlijk wordt de hit The Fantastic Journey of the Underground Man ook niet overgeslagen. De Staat is een band die je niet mag missen. Maar niet getreurd als je er niet bij was in het Patronaat: er zijn nog meer kansen om ze in Noord-Holland te zien. Zo speelt De Staat zondag 7 juni op het Visbak Festival in Wijk aan Zee en op zaterdag 11 juli op Dijkpop in Andijk. Komt dat zien!

Gezien: De Staat, RubyQ
Patronaat (kleine zaal), Haarlem, 6 maart 2009