Stapper Jam als trefpunt voor Alkmaarse popscene

"Alles kan hier, dat is het leuke"

tekst: Maikel Ineke - foto's: Tamara Meijer ,

Vandaag wordt er exact een jaar lang gejamd in Café Stapper in Alkmaar. Tot zover niks bijzonders, jamsessies lijken tegenwoordig immers onontkoombaar in het Noord-Hollandse uitgaansleven. Café Stapper neemt echter een bijzondere positie in, het lijkt een ontmoetingsplaats te zijn voor de alternatieve popscene in Alkmaar.

"Alles kan hier, dat is het leuke"

"Wij houden wel van een beetje gekkigheid", vertelt Bart Klomp. "Laatst, op een gewone zaterdagavond, kreeg ik te horen dat er hier een beatboxer aanwezig was. Dus heb ik snel de muziek uitgezet en die jongen een microfoon gegeven. De hele tent ging uit zijn dak toen hij bezig was."

Klomp, barkeeper in Café Stapper, neemt samen met zijn collega Leoni van Veen de organisatie van de maandelijkse jamsessies op zich. "Die specifieke sfeer in dit café komt ook terug op onze eigen avond." Van Veen: "Alles kan hier, dat is het leuke. Iedereen mag het podium op om mee te doen, we zijn helemaal niet streng. Maar ondertussen proberen we wel de kwaliteit van de avond in de gaten te houden."

Klomp en Van Veen regisseren hun avond met haast onzichtbare hand. De sfeer lijkt ongedwongen, maar ondertussen hebben zij wel degelijk een vinger in de pap. Dat begint al weken van tevoren, als Klomp zijn ‘huisband’ gaat samenstellen. "We willen geen vaste formatie maar elke maand andere muzikanten op het podium. Als mensen aangeven dat zij hier graag komen spelen, dan zet ik ze op een lijst. Hieruit selecteer ik voor elke sessie een nieuwe samenstelling. Op die manier probeer ik de variatie erin te houden."

De door Klomp samengestelde podiumgroep wordt tijdens de jamsessie aangevuld met mensen uit de zaal. Dat is de taak Van Veen: rondjes lopen door het café en peilen wie er zin heeft om de bühne op te gaan. En al te kieskeurig is ze daarbij niet. "In principe mag iedereen het podium op, ook mensen die niet muzikaal zijn. Dat zorgt juíst vaak voor leuke taferelen. Maar ondertussen zorgen wij er wel voor dat het niveau acceptabel blijft." Klomp vult haar aan: "Wat wij ook niet willen, zijn ellenlange nummers. Dat zie je nog wel eens in andere cafés: hooggeschoolde bluesveteranen die van geen ophouden weten. Bij ons blijft ‘het liedje’ toch min of meer centraal staan. Als dat wordt vergeten, proberen wij het op subtiele wijze af te kappen."

Juist die niet-pretentieuze werkwijze blijkt veel getrainde musici uit de omgeving aan te trekken. "Het laagdrempelige spreekt hen enorm aan", weet Klomp. "Doorgaans musiceren zij in hun eigen bandje volgens een vast stramien, met steeds dezelfde nummers. Als zij dan bij ons mogen jammen, dan voelt dat voor hen als een verademing. Het is puur lol maken, even een verzetje." Café Stapper vormt op die manier een trefpunt voor vele getalenteerde muzikanten uit de Alkmaarse alternatieve scene. "Leden van T.IF.T, Fill Bloom, Booming Pianos, noem maar op. Ze komen elkaar hier tegen en inspireren elkaar ook."

Zelf is Klomp overigens drummer in de Volendamse formatie Trots. Tijdens sommige jams speelt hij zelf mee. Ook hij ziet dat er momenteel een wildgroei aan jamsessies in Alkmaar is ontstaan. Zo wordt op nog geen twintig meter afstand, in Gunnery’s Irish Pub, ook een maandelijkse jamsessie georganiseerd. "Toevallig begonnen zij exact een week later dan ons, maar ik ervaar dat niet als een bedreiging. Ik denk dat het elkaar versterkt. Het zou goed zijn als er hier rond de Plattestenenbrug een cultuurtje van livemuziek ontstaat. Dat trekt weer mensen aan."

Vanavond, als het éénjarig bestaan van de Stapper Jam wordt gevierd, krijgen de organisatoren hoog bezoek. Herman de Jager, een bekende verschijning in het Noord-Hollandse cultuurleven, zal de leiding voeren over de huisband. Overigens organiseerde De Jager jarenlang in Atlantis de fameuze Afterparty Jam. "In zekere zin is de Stapper Jam daar een voortzetting van", weet Van Veen. "Toen Atlantis dicht ging, werd er in Alkmaar gezocht naar een nieuwe plek om te jammen. Herman trok met zijn band naar café Spoorzoeker in Alkmaar-Noord. Wij zijn hier verder gegaan. Gelukkig is er goed contact tussen beide groepen en mogen wij regelmatig de muzikanten uit de Spoorzoeker hier verwelkomen."

Ook Xander Hoogendam zal vanavond in de huisband plaatsnemen. "Hij verdient een speciale vermelding", vindt Van Veen. "Hij regelt elke maand geheel belangeloos het geluid. Kennelijk vindt ook hij, toch een begenadigd muzikant, de sfeer hier bijzonder."

En of er nog speciale festiviteiten op het programma staan voor vanavond? "Iets met broodjes jam, meer zeggen we niet." In Café Stapper is inderdaad alles mogelijk.

De verjaardagseditie van Stapper Jam vindt op donderdag 29 januari plaats in Café Stapper: Verdronkenoord 127, Alkmaar. De huisband trapt om 22.00 uur af. Toegang is gratis.