Friso Paradiso

Vrijplaats #19

tekst: Maikel Ineke ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Maikel Ineke, hoofdredacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over Breedstraat 33, sponsornamen en een doodse stilte.

Vrijplaats #19

Volgend weekeinde weten we eindelijk welke naam Breedstraat 33 gaat dragen. Dat werd tijd ook. Want met die voorlopige naam viel natuurlijk niet te werken. Toegegeven, ‘Poppodium Alkmaar’ dekt vrij aardig de lading, maar echt lekker bekken doet het niet. Ik heb afgelopen maanden niemand in mijn omgeving horen zeggen: ‘Wat ik vanavond ga doen? Ik ga lekker naar Poppodium Alkmaar!’ En dat had niks te maken met een afkeer van livemuziek. In de volksmond was het gewoon nog steeds ‘Atlantis’, of met een beetje goede wil ‘het nieuwe Atlantis’. Over ‘het nieuwe Parkhof’ werd overigens nooit gerept, maar dat kan aan mijn omgeving hebben gelegen. 

Ook voor ons, redacteuren van 3VOOR12/Noord-Holland, was die tijdelijke naam een marteling. Wij journalisten zijn dol op synoniemen. Ze zijn een handig hulpmiddel om nieuwsberichten minder eentonig te maken. Tig keer hetzelfde woord in één artikel terugvinden, dat willen wij de lezer niet aandoen. Maar verzin eens een leuk synoniem voor ‘Poppodium Alkmaar’. De woorden ‘pop’, ‘podium’, ‘Alkmaar’ mogen er niet in voorkomen. Succes.

Eigenlijk is elke naam beter dan dat huidige gedrocht, zoveel is duidelijk. Dat brengt mij op een idee: waarom laten we een vermogend bedrijf die nieuwe naam niet bepalen? Brengt nog geld in het laatje ook. ‘Friso Paradiso’? ‘Milky Way’? ‘Poppodium Linoleum’? Beter dan ‘Poppodium Alkmaar’ in ieder geval. Of anders ‘Poppodium De Kringloop’. Krijg je die dwarse punkers uit Parkhof ook weer mee terug. Win-winsituatie.

Ik sluit ook helemaal niet uit dat er volgend weekeinde alsnog een ‘commerciële naam’ uit de bus komt rollen. Drie jaar geleden beloofde Dirk Scheringa (‘DSB Podium'?) dat het nieuwe AZ-stadion een ‘aansprekende, authentieke naam’ zou krijgen. De bekendmaking was groots aangekondigd: de persruimte zat vol, supporters probeerden door de ramen mee te kijken. Na een uitvoerige introductie was het dan eindelijk zover. Scheringa nam het woord. De woorden langzaam uitsprekend, genietend van alle aandacht: ‘En de naam van het nieuwe stadion wordt... DSB Stadion!’. Een doodse stilte volgde.