De onmogelijke zoektocht naar de ongrijpbare sfeer van Parkhof

Punk uit het Park in Kompleks in plaats van Poppodium Alkmaar

tekst: Mischa Nieuwboer ,

Van een vervallen pand in een donker parkje naar een strak geregelde organisatie in de binnenstad. Het lijkt een onmogelijke opgave. Zeker nu de Parkhofclan liever naar Heerhugowaard lijkt te gaan dan naar Poppodium Alkmaar.

Punk uit het Park in Kompleks in plaats van Poppodium Alkmaar

Een donker parkje, het vervallen pand, de toegang die alles behalve uitnodigend is, het café met al die posters en het aftandse toilet, een omgeving kan eigenlijk niet meer sfeer uitstralen dan het wijlen Parkhof. Geen sfeer waar iedereen zich  prettig bij voelt, maar iedereen (nou ja, bijna iedereen) was altijd welkom. Nu het pand gesloopt is, bestaat voor de trouwe Parkhofgangers alleen nog de weemoedige herinnering. 

Hoe zoet deze herinnering, hoe bitter de realiteit. In Alkmaar lijkt geen plaats meer voor de Parkhofcultuur. Poppodium Alkmaar zou de nieuwe plek moeten zijn voor de vrijwilligers en bezoekers van Parkhof. Er is hard gewerkt om een stukje Parkhof in het pand terug te brengen. Vooraf een vrijwel kansloze missie. Sfeer is ongrijpbaar, het is er of het is er niet en het laat zich totaal niet sturen. Toch was er meer te verwachten na zoveel tijd, onderzoek en overleg. Het gebrek aan sfeer deed de organisatie van Punk uit het Park besluiten om uit te wijken naar Kompleks in Heerhugowaard.

“Het wordt misschien gezien als een protestactie, maar dat is het absoluut niet.” Lotte Kaaij wil als organisator duidelijk aangeven dat door de berichtgeving in de krant een verkeerd beeld is ontstaan over de perikelen tussen de organisatie van deze muziekavond en het Poppodium Alkmaar. “We waren van plan om deze punkavond gewoon in de Parkhofzaal van Poppodium Alkmaar te houden. We hadden wel al wat twijfels over de forse beveiliging. Toen de toegangsprijs naar onze mening te hoog werd gesteld en ook onze groep vrijwilligers met veel meer regels en eisen te maken kreeg, hebben we besloten een andere locatie te zoeken. De avond is voor een specifieke doelgroep georganiseerd, maar bij navraag bleek de hele doelgroep zich niet thuis te voelen in de omgeving die bij Poppodium Alkmaar is gecreëerd. Kompleks heeft ons met open armen ontvangen. Daar zijn we heel dankbaar voor. Voor zowel ons (voormalige Parkhof vrijwilligers en bezoekers) als voor Kompleks is dit een tryout. Als het van beide kanten bevalt, gaan we kijken wat er verder voor mogelijkheden zijn.”

De avond trekt ondanks de afstand tussen Alkmaar en Heerhugowaard een redelijk aantal bezoekers. De meerderheid komt inderdaad uit Alkmaar. Zo ook de eerste band HBG, een echte Parkhofband. Het voelt allemaal wel wat onwennig aan, maar HBG trekt flink van leer. De band klinkt hier in Kompleks best wel lekker. De punk van vanavond past goed in Kompleks. Het is bij vlagen de metal die je hier zo vaak hoort, alleen is het veel sneller klaar. Na een periode van tegenslagen is Punk uit het Park een bescheiden succesje voor de Parkhofclan. Wie weet is dit voor hun wel de Victorie van Alkmaar, maar dan in Heerhugowaard.