Beter goed gejat...

Vrijplaats #17

tekst: Hans van der Maas ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Hans van der Maas, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over Joe Satriani, een oplopend banksaldo en notenroof.

Vrijplaats #17

Wat doe je als je muziekcarrière in het slop dreigt te raken? Je opent de aanval op de grootste popband van het moment en hoopt op goodwill en een miljoenenpubliek. Was getekend: Joe Satriani. Wat bezielt deze man, die meent dat Coldplay één van zijn liedjes heeft gestolen? Ik heb de vermeende nummers vergeleken en het ontgaat mij volledig wat de virtuoze gitarist Satriani bedoelt. 
 
Als ‘Viva La Vida’ van Coldplay een plagiaatgeval is van snaarmeesters ‘If I Could Fly’, dan stappen morgen alle Nederlandse smartlappers naar de rechter. Want het repertoire van pakweg Koos Alberts past nog net niet 1 op 1 op dat van Frans Bauer maar enige tot grote akkoordengelijkenis kan de heren toch niet worden ontzegd. Met de juiste advocaat sleept Koos er zo een ton uit. Maar Koos kijkt wel uit. Voor je het weet hang je aan de schandpaal van de roddelbladen. 
 
Hoe zit dat met de bandjes in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk? Maken die zich wel eens schuldig aan schaamteloos kopieergedrag? Verschijnen er dan stiekem wat Deep Purple-akkoorden op papier of herkent het gros van de luisteraars in het doorbraaknummer van de nieuwste Noord-Hollandse trots plots per ongeluk de melodielijn van een net niet vergeten Presley-nummer? Notenroof. Crimimelodie. Beter goed gejat… 
 
Wanneer heet het trouwens plagiaat? Bestaat er jurisprudentie op dat gebied? Wat leert ons de geschiedenis? Google biedt geen uitkomst. Ik vind die Satriani nogal dom. Als je slim bent pak je gewoon een goed nummer, schrijft het op je lijf, zet het op je repertoire, noemt het een cover, scoort een vette hit, breekt de zalen af, begint een stormachtige, langdurige carrière, checkt dagelijks je oplopende banksaldo en draagt vrolijk de copyright af. Geen gezeik, iedereen rijk. 
 
En mogen bands hun eigen nummers plagiëren? Jack Jonhson verveelt al na vier nummers. Waarom? Het lijkt allemáál op elkaar. Zelfplagiaat of eigen stijl? Wat zou een rechter daarvan zeggen? Het interesseert me eigenlijk helemaal niets. Ik wil het niet weten. Ik wil muziek horen. Zelfs als akkoorden op elkaar lijken. We kunnen toch niet allemaal Radiohead zijn.