Westfriese Popprijs uitgereikt aan The Electric Jets

Engel en BeRightBack afgetroefd, King Jack laat het afweten

foto's: André Boontjes ,

De Heerhugowaardse garagerockband The Electric Jets heeft afgelopen zaterdagavond de derde editie van de Westfriese Popprijs gewonnen. De uitreiking vond plaats in poppodium Manifesto in Hoorn, en werd georganiseerd door het programma Podiumland van West-Friesland Radio.

Engel en BeRightBack afgetroefd, King Jack laat het afweten

Nog niet eens volwassen, maar nu al een aardig gevulde prijzenkast. The Electric Jets uit Heerhugowaard kregen zaterdagavond in Manifesto de Westfriese Popprijs uitgereikt. Vorig jaar schreven de vier jongens - 16, 17 jaar oud - ook al Popmania en De Slag van Hoogwoud op hun naam.

Andere genomineerden waren de Hoornse Rapper Engel en de tevens uit Hoorn afkomstige rockformatie BeRightback. De motivatie van de jury voor deze keuze: "De drie genomineerde bands hebben in het jaar 2008 een wezenlijke bijdrage geleverd aan de popmuziek in West-Friesland, in de breedste zin van het woord." Afvaller onder de genomineerden was King Jack uit Schagen. Dit wegens een meningsverschil tussen de organisatie van de Westfriese Popprijs en hun platenmaatschappij.

De winnaar werd bekend gemaakt nadat alle drie formaties een kort optreden hadden gegeven, dat tevens live werd uitgezonden op West-Friesland radio. Uiteindelijk kreeg The Electric Jets 38 procent van de stemmen van de vakjury. Deze jury bestond uit professionals van regionale media, jongerencentra en lokale poppodia. Na de bekendmaking van de winnaar waren The Jets niet te beroerd om de gitaren voor de tweede maal op de pakken en hun behaalde popprijs te vieren met een toegift.

The Electric Jets werd in 2006 opgericht door Axel van der Lugt (zang/gitaar), Colin Vlaar (bas), Alex Huis in ’t Veld (gitaar) en Dorus Smit (drums). Het jonge viertal wordt gezien als een toekomstige topband. Of in de woorden van de jury:  “van rammelend garagebandje naar een topact”.

The Electric Jets winnen, naast de eeuwige roem, twee dagen studiotijd bij Legacy Studio in Zwaagdijk-Oost en een professionele photoshoot verzorgd door Armand Hoogland. Bovendien mag de winnaar een volledige uitzending van Podialand invullen naar eigen muzieksmaak. Vorig jaar won Beavershot de Westfriese Popprijs, de eerste editie was een prooi voor Melomanics.

Gezien: Westfriese Popprijs, met: The Electric Jets, BeRightBack en Engel
Manifesto, Hoorn, 31 januari 2009