Sleur van gezeur

Vrijplaats #22

tekst: Kelly Turenhout ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Kelly Turenhout, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over ondernemers, consumenten en een nieuwe moraal.

Vrijplaats #22

Lege zalen, te weinig subsidies, te lage inkomsten, gebrek aan kwaliteit of talent in de markt. Eigenlijk lees je nog weinig positiefs als het gaat om de regionale popcultuur. Financiële problemen, podia sluiten of gaan samen en uit het onderzoek ‘Pop, wat levert het op’ blijkt dat professionele muzikanten ook nog eens te weinig verdienen.

Gelukkig is er altijd weer een potje om een jubileumfeest te vieren, zoals afgelopen maand bij Patronaat, dat nog geen twee jaar geleden in de geldproblemen zat. Of bij het onlangs gelanceerde poppodium Victorie, waar een feestelijke driedaagse opening werd gevierd, terwijl de strijd van Atlantis en Parkhof nog bijna voelbaar is. En is die nieuwe naam wel tactvol gekozen? Het klinkt in ieder geval een keer vooruitstrevend! 

De consument is kritisch. En een bezoeker van een optreden is gewoon de consument. De maatschappij verandert en de popcultuur moet mee. Geld, daar draait het allemaal om. Vele bands ‘strijden’ om een podium. De gelegenheid om te spelen. Moordende concurrentie, kun je bijna zeggen. Net als iedere ondernemer moeten ze hun brood verdienen. Soms betekent dat een bijbaantje. Dus? Het is voor de meeste ondernemers overleven, zeker in deze tijd. De realiteit. Niet alleen voor de popmuzikant. That’s life, live with it!

Alle ophef, strijd, problemen en discussies werpen nu niet bepaald een sfeervol licht op het regionale poptafereel. Die negatieve aandacht zouden iets vaker plaats moeten maken voor wat positieve klanken. De generieke sfeer. Daar ontbreekt het aan. Ik herhaal een bovenstaande bewering nog eens, maar zet er dit keer een vraagteken achter: Het draait allemaal om geld? Als je er eens over nadenkt, past dat eigenlijk totaal niet bij cultuur, bij muziek. 

Podia en bands zouden beter moeten samenwerken aan promotie, net als poppodia onderling. De lokale media kunnen best meer leuke aspecten belichten. Daarnaast moeten muzikanten zich niet zo laten ontmoedigen door een praktisch lege zaal. Doe je ding! Vergeet niet dat je jouw passie beoefent. Dat kunnen veel mensen niet zeggen. 

Het begint met uitstraling. Onder een grote donkere wolk kun je niet in je uppie het zonnetje zijn. Dat moet je samen doen, als eenheid. Het is allemaal een spiraal. Je bepaalt uiteindelijk gezamenlijk of deze neerwaarts of opwaarts zal gaan. Geef de regionale popcultuur weer een lach