Punkenergie

Vrijplaats #23

foto: Michael de Vreugd ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag vult 3VOOR12/Noord-Holland de Vrijplaats met een foto.

Vrijplaats #23

3VOOR12/Noord-Holland fotografeerde De Kift in Victorie (vrijdag 13 februari) en sprak voorafgaand met zanger en zakelijk leider Marco Heijne. Hij gaf in een inkijkje in het productieproces van het Zaanse fanfarepunkcollectief. 

“Het karakter van De Kift wordt grotendeels bepaald door mijn broer, Ferry (op de foto rechts met tuba, red.). De composities zijn meestal van zijn hand, zowel de tekst als de muziek. Hij is een meester in het verzamelen en combineren van teksten en het scheppen van sferen. De bandleden moeten zich vervolgens kunnen voegen naar Ferry's ideeën, maar niet met een werknemersmentaliteit. Er zit wel een soort punkenergie in onze muzikale waarden en dat heeft met niets anders te maken dan tomeloze inzet.”

“Je kan een nummer op zoveel manieren spelen. Ferry gebruikt veel beeldspraak om duidelijk te maken wat hij wil, zoals: ‘Het moet klinken als iemand die stoempend tegen de wind in fietst.’ Ferry heeft bij de tekst al een hele film in zijn hoofd. En dat moet wel kloppen. Bij De Kift luistert alles heel nauw. We snappen wel wat het mooie en de meerwaarde hiervan is.”

Voor het complete interview, klik hier.