Poppodium Alkmaar transformeert naar Podium Victorie

En dat smaakt naar meer!

tekst: Jiery van Roon - foto's: Michael de Vreugd ,

Tien dagen lang werkten tientallen vrijwilligers om het pand van het oude Atlantis toonbaar te maken om niemand minder dan Vive la Fête fatsoenlijk te kunnen ontvangen. Ook de Belgische electrorockers hebben een feestje te vieren: Vive la Fête bestaat tien jaar. Voldoende ingrediënten voor een gedenkwaardige openingsavond van wat we vanaf nu Poppodium Victorie mogen noemen.

En dat smaakt naar meer!

De openingsavond van Alkmaars nieuwe poppodium moest meer dan een leuk feestje worden. Het werd een avond van verrassingen. Op de bekendmaking van de nieuwe naam van het poppodium, Podium Victorie, werd door een deel van het publiek uitzinnig gereageerd. Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe uitstraling: het interieur van het pand waar nog niet zo lang geleden Atlantis huisde is in krap tien dagen tijd door ijverige vrijwilligers geheel voorzien van nieuwe kleurtjes. En wie had gedacht dat wethouder Hans Meijer de popquiz met zo’n overweldigende voorsprong zou winnen? 

Terwijl The Tunes in de grote zaal op onverbeterlijke wijze de popquiz begeleiden, spelen in de voormalige Toonzaal, die inmiddels is omgedoopt tot Parkhofzaal, kleinere bands. Het is bomvol en boven het publiek hangt een geestdriftig geroezemoes. Ook de vrijwilligers achter de bar in het café hebben het druk. In no time is Podium Victorie vanavond uitverkocht. 

Troef van de avond is natuurlijk Vive la Fête. Ook de Belgen hebben reden voor een feestje: de band bestaat tien jaar. Dat wordt gevierd met het uitbrengen van het album 10 Ans de Fête, waarop een verdedigbare selectie van de meest zinnenprikkelende nummers van de band is samengebracht. Ook live krijgen we voornamelijk succesnummers uit de historie van de band voorgeschoteld, en dat is allerminst vervelend.

Met het voorlaatste album, Jour de Chance, neigde de band meer naar de rockkant van electro, terwijl de band groot is geworden met de dikke, stuwende dance-electro van voorgaande albums. Beide vormen zijn op cd niet te versmaden, maar live luisteren we stiekem liever naar de karakteristieke vette beats, het zoemende basgeluid, de eighties-bliepjes en de opzichtige echo op de hoge stem van Els Pynoo. Vive la Fête weet als geen ander hoe je een nummer tot een hoogtepunt moet brengen. 

Ook visueel valt er te smullen. Els is vanzelfsprekend uitgedost in een wonderlijke, sexy outfit, waarin ze parmantig over het podium beweegt. Ze wordt bijgestaan door haar gemaskerde brigade: drie mannen, het halflange, pikzwarte haar zoveel mogelijk voor de ogen, die beschilderd zijn met een zwarte zorrostreep. Zo balanceert Vive la Fête op het randje van het parodiale, zonder aan muzikale kwaliteit in te boeten.  

Podium Victorie is vanavond springlevend. Het gonst, glanst, tintelt en bewijst zijn bestaansrecht. Boven alle auditieve en visuele verwennerij heerst de trots. Als dit het voorportaal is van de toekomst van het podium, dan kan muziekminnend Alkmaar opgelucht ademhalen. Binnenkort wordt in de gemeenteraad besloten of het nieuwe pand gebouwd zal worden op de plek van het oude Parkhof, in het Victoriepark, of in de Overstad.

Gezien: openingsweekend Podium Victorie (vrijdag)
Podium Victorie, Alkmaar, 30 januari 2009