Mama Loo is net zo speels als Pipo de Clown

Hoorns artpoptrio heeft derde album gereed

tekst: Hans van der Maas ,

Met een nieuwe single en een aanstaand derde album belt Mama Loo nadrukkelijk aan bij een grotere groep muziekminnende Nederlanders. Zanger/gitarist Edwin de Herder vertelt 3VOOR12/Noord-Holland opgetogen over het succes van hun alternatieve filmische pop/rock.

Hoorns artpoptrio heeft derde album gereed

Binnen enkele maanden is het zover. Dan verschijnt het derde album van het Hoornse artpoptrio Mama Loo. Orange Heart is de titel en Superman de eerste single. 3VOOR12/Noord-Holland peilde de stemming bij zanger, gitarist én grondlegger Edwin de Herder.

Ergens in 2004 richtte De Herder Mama Loo op. De bandnaam doet veertigers terugdenken aan de tv-serie Pipo de Clown - waarin de vrouw van de clown luisterde naar de naam Mamma Loe - en dat is terecht. “Een jeugdliefde van me”, verklapt De Herder. “Ik vind de klank en het ritme speels en tegelijkertijd betekent het niet zoveel. De naam Mama Loo krijgt pas betekenis als je onze muziek hoort.”

Het moet gezegd, wat betreft klank en ritme, onttrekt Mama Loo zich uit het grauwe midden. De single Superman van het in de lente te verschijnen album Orange Heart, sleept je mee langs kunst en film. Een huzarenstukje dat herhaling kent in de rest van de nummers. Veelbelovend mogen we Mama Loo gerust noemen. Op naar de status ‘gevestigd’.

Samen met drummer Gerrie Spaansen, bassist Xander Hoogendam en trompettist Wouter Hakhoff speelt Mama Loo de komende tijd in verschillende Noord-Hollandse popzalen. De presentatie van Orange Heart vindt op zondag 24 mei plaats in Paradiso. De Herder: “Ik ben erg blij met deze bandleden. We hoeven elkaar niets uit te leggen over het samen spelen. Persoonlijk haal ik inspiratie uit muziek van Jeff Beck, Ozark Henry, Sting, David Bowie, Frank Zappa, Jimi Hendrix en nog een aantal.” Over het genre van Mama Loo lopen niettemin de meningen uiteen. Hoewel De Herder het alternatieve filmische pop/rock noemt, sprak VPRO's 3VOOR12 al eerder over art pop. “Ook goed”, klinkt De Herder berustend. “Het gaat ons om de intentie van onze muziek”.

Live speelt de band overal. Dat lijkt misschien een zwaktebod, maar het komt voort uit iets anders. De Herder legt uit: “Onze muziek leent zich live voor grote zalen, maar ook kleine cafés. Het is daarom ook onze ambitie om ‘overal’ te spelen. We halen zoveel voldoening uit het live spelen van onze nummers, dat het nauwelijks uitmaakt wáár we ze spelen.”

Natuurlijk beleven de bandleden veel plezier aan het creatieve proces van bijvoorbeeld het maken van een cd, maar ze realiseren zich ook dat de invloed van wat daarbuiten ligt nihil is. “We proberen zo veel mogelijk mensen deelgenoot te maken van onze muziek. Begin juni maken we een clip. Het zou uiteraard geweldig zijn als radio of tv ons zouden oppikken. We schuwen het succes niet en blijven intussen lekker muziek maken.”

Mama Loo speelt zondag 22 februari in Manifesto (Hoorn), woensdag 25 maart in het Patronaat (Haarlem) en zaterdag 11 april op festival Op De Zuiderzee (Edam). De exacte datum van de cd-presentatie is nog niet bekend.