Het begint alweer te kriebelen

Vrijplaats #24

tekst: Kees van Dalsem ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Kees van Dalsem, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over Atlantis, Krantlantis en Victorie.

Vrijplaats #24

Vroeger pasten alle websites van Nederland op één landkaart, was vorige week te lezen op Geenstijl.nl. PC Magazine maakte in 1997 een handige poster voor aan de deur (voor nostalgische mensen: hier dus). Helemaal niet volledig, want bij de steden en dorpen staan maar een paar url’s. Vaak ook nog hele rare. Wie kent nog DDS?

Welke site hield de Alkmaarse eer hoog, alweer twaalf jaar geleden? Juist: Atlantis. Nog steeds als je Atlantis intikt op Google krijg je als eerste dezelfde website als twaalf jaar geleden: www.atlantispodium.nl. Altantis was toen vooruitstrevend, al zie je meer poppodia in het overzicht. Want ze hadden niet alleen een website, maar ook een krant: Krantlantis. Niet een clubblaadje dat gestencild werd, maar een heus tijdschrift met interviews met niet de minsten in de muziekwereld. Krantlantis leeft nog steeds voort in LiveXS, dat onlangs haar 12,5 jarige bestaan vierde.

Dat je de naam niet kan behouden na een faillissement is logisch. De nieuwe naam Victorie is misschien wel de enige passende, voor een poppodium in Alkmaar. De victorie op de Spanjaarden is iets waar de Alkmaarders nog echt trots op zijn. Ook al weet niemand meer wanneer dat nou precies was (wel natuurlijk de datum, maar doe eens een gokje voor het jaar. En was dat voor het twaalfjarig bestand of erna?).

Een nieuwe naam betekent niet dat er veel dingen anders zijn. Een blik op het programma zegt genoeg. Nog steeds kleine en middelgrote (Nederlandse) bandjes of artiesten, al gearriveerd of om te ontdekken voor een kleine prijs. En jawel hoor: de ’70/’80/’90 dansavonden op zaterdag, vaak zo druk dat je vooraf al een kaartje moest kopen. En waar je gegarandeerd onder het zweet van jezelf of iemand anders vandaan kwam. Die feestavonden zijn er nog steeds.

Bij mij begint het alweer te kriebelen. Victorie! Al zal ik het altijd Atlantis blijven noemen.