De Kift viert vrolijk verder

"Het moet klinken als iemand die stoempend tegen de wind in fietst"

tekst: Mischa Nieuwboer - foto's: Michael de Vreugd ,

In 2008 vierde De Kift het twintigjarig jubileum. Behalve de cd Hoofdkaas is het uitbrengen van een vijftal vinyl singles samen met bands als Calexico en Franz Ferdinand onderdeel van de festiviteiten. Het singleproject duurt iets langer dan verwacht, reden om nog even door te vieren. 3VOOR12/Noord-Holland sprak met zanger en zakelijk manager Marco Heijne en bassist Mathijs Houwink.

"Het moet klinken als iemand die stoempend tegen de wind in fietst"

Gek eingelijk dat iets al zo lang kan bestaan, gedaantewisselingen heeft ondergaan en toch nog vertrouwd aan kan voelen. De kleedkamer van Podium Victorie is misschien wel het best bewaarde stukje cultuur van het pand aan de Breedstraat in Alkmaar. Een mooie plaats voor een interview met De Kift, de Zaanse band die al twintig jaar eigenzinnige muziek maakt met de Rondo's als roots. Zanger en zakelijk manager Marco Heijne vertelt.

“De Rondo's, de legendarische punkband uit Rotterdam, is eigenlijk de eerste band die we voor ons singleproject hebben gevraagd. Dit jaar is het dertig jaar geleden dat die band is opgericht. Wim was de drummer van de Rondo's. Het hele singleproject heeft te maken met ons twintig jarig bestaan. Het korte bestaan van de Rondo's vertegenwoordigt een periode waar De Kift uit voort is gekomen. Het was voor ons klip en klaar om dit met hun te gaan doen.”

Voor het singleproject zijn vijf internationale bands gevraagd om mee te werken aan vijf splitsingles. Op iedere single covert De Kift een nummer van de buitenlandse band en visa versa. De eerste twee singles die zijn gemaakt met Calexico en Zita Swoon zijn klaar. De derde single die in samenwerking met het Franse Monofocus is gemaakt, is bijna klaar.

“Monofocus is een Franse band die we een paar maanden geleden hebben leren kennen op een festival in Nantes. We hadden bedacht dat we voor dit project uit meerdere landen een band wilden vragen die ook in Nederland enige bekendheid heeft. We komen vaak in Frankrijk en wilden daarom ook een Franse band. Franse bands zijn alleen niet zo bekend in Nederland.”

Dat het project ook leuke bijvangst oplevert, blijkt als Calexico op 15 oktober van vorig jaar in Paradiso staat en De Kift de laatste drie nummers meespeelt. Het nummer OE dat op de eerste single staat wordt live door Calexico samen met De Kift uitgevoerd. Het resultaat is natuurlijk eigenzinnig maar ook zeker verrassend. Zie Fabchannel voor een registratie van dit optreden.

“Het karakter van De Kift wordt grotendeels bepaald door mijn broer Ferry. De composities zijn meestal van zijn hand, zowel de tekst als de muziek. Hij is een meester in het verzamelen en combineren van teksten en het scheppen van sferen. De bandleden moeten zich vervolgens kunnen voegen naar Ferry's ideeën, maar niet met een werknemersmentaliteit."

"Er zit wel een soort punkenergie in onze muzikale waarden en dat heeft met niets anders te maken dan tomeloze inzet. Zo heeft het met het nummer Sherry van onze laatste cd Hoofdkaas door de ingewikkelde zangpartij en de intonatie lang geduurd voor dat het klonk zoals het moest klinken. Je kan een nummer op zoveel manieren spelen. Ferry gebruikt veel beeldspraak om duidelijk te maken wat hij wil, zoals: 'Het moet klinken als iemand die stoempend tegen de wind in fietst.' Ferry heeft bij de tekst al een hele film in zijn hoofd. En dat moet wel kloppen. Bij De Kift luistert alles heel nauw. We snappen wel wat het mooie en de meerwaarde hiervan is.”

De Kift is na twintig jaar nog steeds een bijzondere band die soms ondoorgrondelijke muziek maakt. Met de laatste twee cd's, Zeven en Hoofdkaas maar ook met het singleproject is De Kift wel een stukje toegankelijker geworden voor een breder publiek.

Op 25 februari presenteert De Kift de nieuwe clip van het nummer Beguine. Op 6 maart zijn de Zaankanters te bewonderen in P3 (Purmerend) en op 5 mei staan ze op het bevrijdingsfestival in Alkmaar.