Black Diamond Heavies, smerig, vuig en swingend

Een rock 'n roll blues duo zonder gitaar

Tekst: Hiske Pronker, foto's: Miranda Termaat ,

In de Loudroom deze keer een elektrische piano, een orgel, een drumstel en een stem die klinkt als Tom Waits. Daarmee was het smerig hard rocken, en swingen. Een duo om blij van te worden, de Black Diamond Heavies. Helemaal op hun plek in de Parkhofzaal van Victorie.

Een rock 'n roll blues duo zonder gitaar

Een van blues doordrenkt rock 'n roll-duo tijdens deze editie van Loudroom. Niet de blues van die Engelse oude mannen of van BB King, maar die van John Lee Hooker of RL Burnside, Mississippi- en Chicago-blues. Black Diamond Heavies speelde niet voor niets een cover van T Model Ford en hun laatste album werd opgenomen in de studio van Dan Auerbach (The Black Keys).

Op het moment dat de heren het podium opkwamen lopen leek het een slecht bij elkaar passend duo. Drummer Van Campbell in een simpel t-shirt, baardje en warrig haar. Toetsenist/zanger James Leg (John Wesley Myers) helemaal in het zwart, keurig overhemd, foute zonnebril, berg sieraden, cowboylaarzen, lang haar en een keurig geknipte snor. Zodra ze begonnen te spelen viel dat verschil echter meteen weg. Beiden gingen er meteen vol voor, het plezier straalde er vanaf. De zonnebril en die lange lastige ketting van Leg verdwenen binnen een paar nummers, het lange haar zat binnen de kortste tijd in de war en het overhemd werd steeds losser getrokken om tenslotte te verdwijnen.

Wie had ooit gedacht dat je enorm kan scheuren op een Fender Rhodes elektrische piano en een orgel. James Leg kreeg het, met behulp van wat effect-pedalen voor elkaar. Wijdbeens spelend, swingend en headbangend zat hij op zijn kruk. De aderen op zijn armen zwelden steeds verder op. Die in zijn nek ook. De man heeft een stem die dicht in de buurt komt van Tom Waits, alsof hij leeft op drank, sigaretten en een dagelijks portie schuurpapier.

Van Campbell leek er volstrekt ontspannen bij te zitten. Hij hield zijn drumstokken slechts losjes vast, liet ze met enige regelmaat ook als volleerd showman rond wervelen. Alleen de zich uitbreidende zweetvlek op het t-shirt liet zien dat het strakke groovende drumwerk toch wel enige inspanning kostte. Zijn plezier in het spel was wel meteen zichtbaar, ook hij zat bijna swingend op zijn kruk. Ondertussen verzorgde hij ook de achtergrondvocalen.

De Black Diamond Heavies speelden een hoop covers deze avond. Bovengenoemde van T Model Ford, Nutbush City van Tina Turner, Jumping Jack Flash van de Stones, Nina Simone en één van Van Halen aangekondigd met “A song from one of your natives”. Al deze nummers klonken helemaal als de Black Diamond Heavies  en paste helemaal bij hun eigen werk. Net zo ruig, swingend, groovend, bluesy, vuig en doordrenkt van soul.

Hoe het mogelijk is dat maar veertig mensen, dansend, met de voet tappend en hoofdknikkend stonden te genieten van dit duo in Victorie is een raadsel. Het was de enige Nederlandse show tijdens deze toer, en deze band verdiend een groter publiek. Wat een fijn feestje.

Gezien: Black Diamond Heavies
Victorie, Alkmaar, 12 februari 2009