Bescheiden Patronaat geniet van uitbundige balladeers

'Welkom op een gezellige avond met a balladeer, vol met treurige verhalen'

tekst: Miranda Huibers - foto's: Ralph Eckhard ,

a balladeer is in vorm. Voorprogramma Benjamin Winter ook. Het Patronaat houdt zich rustig, maar geniet zichtbaar van de avond vol met mooie, treurige, gevoelige en vrolijke nummers.

'Welkom op een gezellige avond met a balladeer, vol met treurige verhalen'

Een avond vol met mooie luisterliedjes. Dat is wat het publiek zaterdag in het Patronaat krijgt voorgeschoteld. Het Noord-Hollandse a balladeer krijgt in Haarlem ondersteuning van singer-songwriter Benjamin Winter.

Benjamin Winter opent de avond samen met zijn band The Make Believe. Met zijn warme en gevoelige stem weet hij het publiek snel voor zich te winnen. Hij krijgt na elk nummer een warm applaus en de cd’s gaan aan het eind van de avond als warme broodjes over de toonbank.

Een nieuw album ligt al klaar. Deze draagt de naam The Wind Blows Way Up High. Wanneer het album uitkomt is nog niet duidelijk. Een aantal labels heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn dus de onderhandelingen zijn in volle gang. Tot die tijd is het genieten van de twee albums die Benjamin en de zijnen onder eigen beheer hebben uitgebracht.

a balladeer is in vorm. Ze knallen de avond af met Welcome To Vegas. Het publiek geniet, maar houdt zich vrij rustig. Op momenten dat zanger Marinus de Goederen vraagt om een achtergrondkoor, neuriet de meerderheid onzeker mee. De zanger vindt het mooi maar bescheiden. Aan het eind van de avond pakt hij de toeschouwers terug door hen langer door te laten zingen dan nodig is: “Het nummer is al afgelopen hoor, dat is jullie verdiende loon.”

Achter bijna elk nummer schuilt een treurig verhaal. “Welkom op een gezellige avond met a balladeer, vol met trieste verhalen.” Zanger Marinus slaat hier de spijker op zijn kop. Zo gaat Poster Child For Matthew Shepard over een moord in Amerika. De details zijn gruwelijk en tijdens dit nummer laat drummer Tijs Stehmann audiofragmenten horen van de nieuwsberichten. Hij staat in fel wit licht, wat het een extra beladen sfeer geeft.

Tegen het einde van de avond blikt Marinus even twee jaar terug in de tijd, toen ze last kregen van een technische storing in dezelfde zaal als vanavond. Achteraf bleek dit een prachtig moment doordat ze akoestisch verdergingen. Dat moment haalt de band graag nog even terug door ditzelfde nummer akoestisch in te starten.

De B-track van de laatste single Superman Can’t Move His Legs blijkt niet zomaar een B track. “Het is een klein liedje, maar te mooi om een plaats op het album te geven,” aldus de zanger. Het gaat over de gekke dingen die mensen doen als ze verliefd zijn en heet dan ook toepasselijk 10 Things To Win You Over. Natuurlijk wordt ook Swim With Sam niet overgeslagen. Als Marinus het intro start en het publiek amper reageert, roept hij: “Kennen jullie deze nog?” En start het intro opnieuw, waarop het Patronaat wel iets van zich laat horen.

Gezien: a balladeer, Benjamin Winter
Patronaat, Haarlem, 21 februari 2009