Vereniging Vrienden Van De Bakkerij koopt Café Me Tante

Het einde van de 'bakloze' periode is hoogstwaarschijnlijk in zicht

tekst: Tessa van den Brink - foto's: Jorinde Reijnierse ,

Bijna twee en een half jaar geleden werd het oude pand van poppodium De Bakkerij in Castricum gesloten. De Vereniging Vrienden Van De Bakkerij heeft echter niet stilgezeten, en is steeds op zoek geweest naar een nieuw pand. En er zit schot in de zaak: dinsdag werden de toekomstplannen aan de leden gepresenteerd.

Het einde van de 'bakloze' periode is hoogstwaarschijnlijk in zicht

Het is alweer bijna twee en een half jaar geleden dat de deuren van poppodium De Bakkerij in Castricum werden gesloten. Het oude pand moest worden gesloopt en zo werd de Vereniging Vrienden Van De Bakkerij ‘bakloos’. De vrijwilligers lieten het er echter niet bij zitten: steeds opnieuw werd er gezocht naar een nieuw pand en naar nieuwe manieren om geld in te zamelen. Maar hoewel de vereniging veel goede respons kreeg en de georganiseerde activiteiten steeds buitengewoon succesvol waren, leek een nieuw pand steeds onhaalbaar.

Geheim
Al eerder werd het plan opgevat om bij te bouwen op Dorpsstraat 30 in Castricum, achter het pand waarin Café Me Tante is gevestigd. De Bakkerij zou in samenwerking met de eigenaar twee zalen bouwen achter en bovenop het café. Het bleek echter dat de kosten van de aanbouw aan het monumentale pand zo hoog zouden worden, dat het plan onhaalbaar was. Daarna heeft het bestuur van de vereniging in het diepste geheim aan een ander plan gewerkt. En dat plan werd vanavond, dinsdag 1 december, bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst voor de leden.

Verrassing
"Het wordt legendarisch", liet voorzitter Eelco Zwikker voor het zover was al weten op het forum van De Bakkerij. De leden waren buitengewoon benieuwd wat de plannen inhielden en luisterden met ingehouden adem naar wat de voorzitter te zeggen had: "Jongens en meisjes, Vereniging Vrienden Van De Bakkerij, Café Me Tante is door De Bakkerij gekocht." Dat had niemand verwacht; ineens was het stil, daarna volgden enkele verbaasde kreten, verward geroezemoes en uiteindelijk dan toch een applaus.

Goedkeuring
Voorzitter Eelco Zwikker en penningmeester Valentijn Brouwer gaven verdere toelichting op de plannen. Op 22 november heeft het bestuur van de vereniging een voorlopig koopcontract getekend. Het grootste deel van de koop wordt met een hypotheek gedekt, maar een kleiner deel moet nog worden gefinancierd. De vereniging hoopt dit bedrag bij de gemeente te kunnen krijgen. Het bestuur heeft inmiddels overleg gehad met het college van bestuur van de gemeente Castricum, waardoor positief werd gereageerd op de plannen. Het wachten is nu alleen nog op goedkeuring van de raadsleden. Maar er is goede hoop, want ook de raadsleden hebben positieve geluiden laten horen. Als zij groen licht geven is het enige dat nog nodig is de goedkeuring van de algemene ledenvergadering van de vereniging van 16 december, en dáár zal het waarschijnlijk niet op stuklopen Het lijkt er dus op dat het einde van de ‘bakloze’ periode van De Bakkerij dan toch echt in zicht komt.

Voorproefje
Binnenkort krijgt De Bakkerij alvast een voorproefje op wat hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Bakkerij gaat worden. Zondag 20 december heeft de Bakkerij namelijk een singer/songwriter-avond in Cafe Me Tante georganiseerd, met Forsophie en John Parry. Zie voor meer informatie www.vriendenvandebakkerij.nl.