Naar muzikanten kijken

Vrijplaats #55

tekst: André Hoogeboom ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan André Hoogeboom, redacteur van de Alkmaarsche Courant. Over Alkmaar, muziekmaken en (het ontbreken van) een keurslijf.

Vrijplaats #55

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

Het is verbazingwekkend, zo verschrikkelijk veel muzikanten en bandjes er rondlopen in Alkmaar. En niet zo maar muzikanten, het zijn werkelijk spectaculaire instrumentalisten. Dat blijkt wel uit de wekelijkse sessies die overal ’in het dorp worden’ gehouden. De vonken spatten er soms af.

Het mooie van die sessies is dat het gaat om het pure muziekmaken, nergens anders om. Een avond ’met de boys’ en lekker jammen, zonder ingewikkelde repetities vooraf. Gewoon aansluiten, thema inzetten, en dan maar kijken waar het schip strandt. Maar het schip strandt nooit. Dat is nu weer het leuke en spannende element van de sessievorm. Iedereen begint gelijk en is gelijk klaar. Een blik is voldoende om van solist te wisselen, het thema waaiert alle kanten op, wordt soms zelfs halverwege onherkenbaar maar het komt altijd weer uit. Alsof het afgesproken werk is. En ondertussen gebeurt er van alles waar je als luisteraar ook ontzettend veel plezier aan kunt beleven.

De muzikanten die aan de sessie meedoen, zijn allemaal profs. Ze leven van muziek, spelen bij grote namen in studio’s, gaan mee op tournee, maar moeten zich soms ook verhuren om bruiloften en partijen te verlevendigen. Dat is minder leuk, maar ja, de hypotheek moet ook opgebracht worden, de kachel moet ook roken, zeker in Holland, waar het af en toe behoorlijk fris kan zijn. Kortom, soms valt het niet mee om muzikant te zijn en daarom zijn die sessies zo leuk. Niet gehinderd door keurslijven van commercie kunnen ze lekker hun gang gaan. En dat speelplezier spat er dan ook van af.

Eigenlijk zou een bezoek aan een sessie een verplicht nummer moeten zijn voor het muziekonderwijs. Al was het alleen maar om de jongeren te laten zien, hoe verschrikkelijk leuk het is om een instrument te beheersen en de magische non-verbale communicatie aan den lijve te ondervinden. Véél leuker én socialer dan dj spelen. Er zijn inmiddels zat kroegjes 'in het dorp' die live muziek aanbieden, dus er is keus genoeg.