Gotcha! is terug!

Oude hits, herkenning en massaal met de handjes in de lucht

tekst: Marnix Lind - foto's: Ary-Jan de Witte ,

Geen Haarlemse muziekliefhebber kan het ontgaan zijn dat de legendarische funkformatie Gotcha! terug is voor een reeks reünieoptredens door Nederland. Afgelopen donderdag deed de band dan eindelijk thuisstad Haarlem aan.

Oude hits, herkenning en massaal met de handjes in de lucht

Met veel bombarie werd de reünie van Gotcha! aangekondigd in onder andere De Wereld Draait Door en bij Giel Beelen op 3FM. Aanvankelijk was er een eenmalig Haarlems optreden gepland op de vrijdag, maar doordat de kaarten in een raptempo waren uitverkocht is er al snel voor de liefhebber een extra concert ingepland op de donderdag. Onder de naam Gotcha! Allstars staat de band klaar om Haarlem weer terug te veroveren.

P Funk
Gezien de grote opkomst aan publiek is Gotcha! nog lang niet vergeten. De band zet vanaf begin af aan goed in door te openen met een instrumentale knaller waarbij de muzikanten een voor een het podium op marcheren, inclusief grote Gotcha!-vlag en de handen in de lucht gestoken zoals P Funk dat ons geleerd heeft. Het nummer komt langzaam tot een climax en als de voltallige Gotcha! Allstars op het podium zijn verschenen is er inderdaad maar een conclusie te trekken: Gotcha! is terug!

Wat daarna volgt is een aaneenvolging van oude hits en handjes die massaal de lucht in gaan. De stomende setlist bestaat voornamelijk uit materiaal van de eerste 2 cd's en dat is geen verkeerde keuze. Gotcha! ontpopt zich gedurende het optreden steeds beter als een echte crowd pleaser. Er is duidelijk goed over alles nagedacht, van de setopbouw tot de lichtshow en de kleding. De interactie met het publiek is erg goed, hoewel bij tijd en wijle het zoetsappige en het schoolreisjesgevoel wat overheerst.

De vocalisten Fabian Dech en Pieter Both doen leuk mee, maar vallen in het niet bij de uitstraling en moves van rock 'n' roll-junkie E1Ten. Hij weet het publiek echt te bespelen en zorgt samen met saxofonist Joep voor het meeste spektakel. Tijdens het rustnummer Higher Ground zitten en liggen ze lekker voldaan op het podium om later de zaal weer tot een hoogtepunt te brengen.

Nostalgisch
Voor de enige vrouw in het gezelschap, Janice Williams, is er af te toe gelegenheid om lekker uit te halen met haar rauwe soulstem. Indrukwekkend is het knap opgebouwde gitaarsolo-intermezzo van de heren Kung Fu en Arnold Smits. Het samenspel klinkt nostalgisch en tekent een mooie breuk tussen de stomende P Funk-hits en de opmars naar het einde van de ruim twee uur durende show.

Dat rapper E1 Ten een familieman is blijkt als tijdens een van de afsluitende nummers You Me And The Baby zijn dochter ten tonele verschijnt om mee te dansen. Gejuich vanuit de zaal en het publiek gaat wederom massaal met de handjes in de lucht. Het optreden van Gotcha! Allstars was er een van vele hoogtepunten en het zou geen verkeerd idee zijn als zij in deze samenstelling de tour uitbreiden of zelfs aan een nieuwe cd zouden gaan werken. Vanavond bleek dat er belangstelling genoeg is!

Gezien: Gotcha! Allstars
Patronaat, Haarlem, 17 december 2009