De 9 van 2009

Een Noord-Hollands muziekjaar gevat in negen tracks

tekst: redactie 3VOOR12/Noord-Holland ,

Aan het einde van het jaar wordt er traditiegetrouw teruggeblikt. 3VOOR12/Noord-Holland onttrekt zich daar niet aan maakt eveneens de balans op. Hoe? Door de beste Noord-Hollandse muziek van afgelopen jaar in een handvol tracks samen te vatten. Hierbij presenteren wij: de 9 van 2009.

Een Noord-Hollands muziekjaar gevat in negen tracks

2009 was een goed popjaar voor Noord-Holland. Dat constateerde de redactie toen zij op zoek ging naar de negen songs die 2009 het beste samenvatten. Onderstaand de eindselectie, in willekeurige volgorde. Negen (of eigenlijk stiekem tien) acts uit onze eigen regio die afgelopen jaar hoge ogen gooiden. Opdat 2010 net zo'n mooi jaar mag worden!

Chef'Special – Slowdown
In 2008 ging de Haarlemse band FunkAbilities uit elkaar. Een jaar later had frontman Joshua Nolet alweer succes met zijn nieuwe band: Chef’Special. Op de EP Hungry klinkt de mix van hiphop, funk en rock al buitengewoon energiek, maar bij de liveshows gaan helemaal alle remmen los. Chef’Special voegde een vrolijke noot toe aan afgelopen jaar.

The La La Lies – Lies
En plots was daar de Noord-Hollandse ‘supergroep’ The La La Lies. Zanger/gitarist Sander den Das (van het voormalige Susans Garden) en bassist Chris Dekker (van Boilersuit) richtten een authentieke rockband op, die het beste uit de jaren zestig en zeventig in een eigentijds jasje giet. De Noord-Hollandse podia én de studio van De Wereld Draait Door werden veroverd. Hetgeen de verwachtingen voor 2010 alleen maar hoger maakt.

Captain, My Captain – Shivers

Dromerige, melancholieke muziek, die perfect past bij de herfst en soms juist een verfrissend scherp elektronisch randje heeft. Dat is het resultaat van het samenbrengen van het muzikale talent van levenspartners Michèle van Trigt en Gerrie Spaansen in hun project Captain, My Captain. Hun debuutplaat maakte duidelijk dat het Noord-Hollandse label Skipper Boetlek er weer eigenwijs paradepaardje bij heeft.

Heist – The Other Left
In 2009 leverde de Haarlemse rockband Heist zijn debuutalbum af. Daarmee werden de verwachtingen ingelost, die sinds Bevrijdingspop 2008 – toen Heist debuteerde voor een groot publiek – steeds hoger waren opgelopen. Het vijftal nam in de thuisstudio van gitarist Thijs van der Klugt uitgebreid de tijd voor de opnames van Razorblade Lemonade. Dat is te horen. De plaat staat vol indrukwekkend en meedogenloos gitaargeweld.

The Sheer – Tell Me (Baskerville-remix)

Dubbel Haarlems en drie dubbel goed: Baskerville dat The Sheer remixt. Baskerville is het electroproject van Thijs van der Klugt (Heist) en Bart Possemis (Relax). In 2009 maakten zij naam met eigen vette dancetracks en vele remixes. Onlangs stonden zij nog in de finale van de Grote Prijs van Nederland. The Sheer bracht dit jaar album nummer drie uit: Here And Now And Long Before. Waarmee de band afstapte van de springerige britpop en plots een gevoelige snaar raakte.

Tim Knol – Find All The Love

Noord-Hollands rijzende ster. Was frontman van het Hoornse rammelbandje BeRightBack en ging solo verder. Werd ontdekt door het prestigieuze Excelsior Recordings, waar hij afgelopen zomer tekende en begin volgend jaar zijn debuutalbum uitbrengt. En dat op 20-jarige leeftijd. Tim Knol is Noord-Hollands meest talentvolle singer-songwriter, zoveel moge duidelijk zijn. Niet voor niets mocht hij de voorprogramma’s bij de afscheidstour van Johan verzorgen. Wij zijn vast niet de enigen die reikhalzend naar zijn debuutplaat uitkijken.

Cloudmachine – Fading Picture

Volgens tijdschrift Oor nog steeds ‘Nederlands verborgen trots’. En dat terwijl we de band rond Zandvoorter Ruud Houweling nu weleens de volle aandacht gunnen. Want opnieuw is Cloudmachine erin geslaagd zichzelf te overtreffen. Op het derde album Back On Land staan tal van poppareltjes. Sfeervolle, ambachtelijke popsongs waarin Houweling hoorbaar zijn complete ziel en zaligheid heeft gestort. Mede dankzij de productie van Oz Frits (bekend van Tom Waits) kwamen de knappe arrangementen van Cloudmachine in 2009 beter dan ooit tot hun recht.

Wave Zero – Romeo and Juliet
Eén van Noord-Hollands best bewaarde geheimen. De liedteksten van Wave Zero geven blijk van schuwheid en levensangst. Misschien is dat ook wel de reden dat het Alkmaars/Castricumse trio op publicitair gebied nogal terughoudend is. En dat terwijl zij in 2009 toch één van de beste albums - zo niet dé beste - van Noord-Holland hebben afgeleverd. Hun debuutplaat is één grote meeslepende trip, dat het beste uit de rock, psychedelica, grunge en britpop verenigt.

The Electric Jets – Who Owns The Fire
Ze zijn nog piepjong maar de vier jongens van The Electric Jets hebben een volwassen rauwe sound die maar weinig bands hen na doen. De Heerhugowaarders brengen hun garagerock recht vanuit het hart, en het kon dan ook niet uitblijven dat ze een hoop aandacht zouden krijgen vanuit de media. Niet alleen van ons, maar ook van Villa Achterwerk en 3FM. Begin 2009 wonnen The Electric Jets de Westfriese Popprijs, wat hen de gelegenheid bood een professionele EP uit te brengen.

Radio 3VOOR12NH heeft de 9 van 2009 afgelopen zaterdag uitgebreid besproken. De betreffende uitzending (uur 2) is via deze link terug te beluisteren.