Tim Knol maakt zich op voor grote doorbraak

"Het solo-avontuur is ontzettend spannend"

tekst: Joost Burger - foto's: Jochem Boom ,

De nieuwste aanwinst van het befaamde Nederlandse kwaliteitslabel Excelsior Recordings is een 19-jarige student uit Hoorn. Tim Knol is de naam. Dat doet nog geen belletje rinkelen? Grote kans dat dat volgend jaar heel anders is, als zijn debuut in de winkels ligt. Een gesprek met de talentvolle Noord-Hollandse singer-songwriter.

"Het solo-avontuur is ontzettend spannend"

Tim Knol, een 19-jarige student aan de Herman Brood Academie is nu nog een redelijk onbekende jongen. Vanaf januari 2010 moet daar verandering in komen. Dan komt namelijk zijn, nu nog titelloze, debuutalbum uit en de verwachtingen zijn hooggespannen. Knol zelf blijft de West-Friese nuchterheid zelve, zoals het een inwoner van Hoorn betaamt. Hij gaat zitten, neemt een slok van zijn Spa Blauw en begint te vertellen.

“Het gaat allemaal behoorlijk hard momenteel. Ik had in maart zeker niet verwacht dat ik in mei benaderd zou worden door Excelsior. Ik had één nummer op mijn MySpace staan en blijkbaar vond Ferry Roseboom (labelmanager van Excelsior Recordings, red.) dat goed. Sindsdien is het balletje gaan rollen.”

Tim heeft, voor dat hij besloot solo te gaan, lange tijd gitaar, vocals en harmonica gedaan in BeRightBack, een groep jonge Hoornse gasten die stevige folkrock ten gehore brachten. En met succes want naast vele optredens door heel het land wonnen ze onder andere Blokpop en Live In Opdam.

Sinds ongeveer maart 2008 heeft Tim ervoor gekozen om voor zijn solocarrière te gaan. Omdat hij niets half wil doen maar overal vol voor wil kunnen gaan, moest hij noodgedwongen kiezen en besloot ervoor om voor zichzelf te beginnen. “Een moeilijke en misschien wat gewaagde keuze omdat ik het zeker goed naar zijn zin had bij BeRightBack. Tegelijkertijd is het erg fijn om volledig eigen invulling aan mijn nummers te geven en is het soloavontuur natuurlijk ontzettend spannend.”

Er wordt van Knol nog wel eens gezegd dat hij alles aangrijpt om bekend te worden, iets wat door hem stellig ontkend word. “De tijd dat ik op een zeepkist ging staan om mijn liedjes te brengen, ligt ver achter mij. Ik speel nu op veel plekken om nieuwe nummer uit te proberen. Ook ben ik momenteel druk bezig om mijn carrière, mijn geluid en mijn manier van werken verder te ontwikkelen. En bekendheid creëren doe ik met interviews zoals deze maar ook met mijn site. Ik ben actief op Twitter, MySpace en Facebook en daar kennen mensen mij dan weer van. Het is ook enorm leuk om te zien dat ik na een optreden meer hits heb en meer volgers op Twitter.”

De samenwerking die Tim nu heeft met de leden van Johan en toetsenist Mathijs van Duijvenboden in het bijzonder is een prachtige leerschool. Veel van de nummers op Tims album komen in samenwerking met Mathijs tot stand. “Wij liggen gelukkig goed op één lijn als het gaat om wat we willen met de tracks. Vaak beginnen we vanaf niets te brainstormen en te jammen en zo ontstaan de leukste dingen.” Bang om zijn eigen identiteit te verliezen is Knol zeker niet. “Het blijven uiteraard gewoon mijn liedjes, Mathijs vult mij hierbij perfect aan terwijl de nummers blijven zoals ik ze wil hebben”.

Voor zijn nummers laat Tim zich inspireren door andere artiesten. “Als ik een band of artiest live heb gezien brengt me dat vaak op zoveel goede ideeën dat daar vanzelf liedjes uit voort komen. Daar verwerk ik dan dingen in die ik mee maak of die mij bezig houden, ik hou het graag dicht bij mijzelf. Ik word nog wel eens vergeleken met Graham Parson en Bob Dylan en dat vind ik helemaal niet erg, het is een erg mooi compliment”

Op zijn cd komen meer uptempo nummers dan hij momenteel ten gehore brengt. “Als ik samen met Mathijs op het podium sta, dan werken die nummers niet. Wanneer ik straks met de band ga touren dan komt het veel beter uit de verf, daar heb ik echt zin in. Live spelen is echt mij ding en ik kan bijna niet wachten tot het zover is dat we op tour gaan.”

Knol heeft grootse plannen voor zijn optredens. “Ik wil een complete band, een drummer, bassist, gitarist, toetsen en zo nu en dan een pedal steel gitaar. Een goede vriend van mij bespeelt die heel erg goed en ik wil hem mee op tour nemen. De drummer is de oude drummer van BeRightBack, Kees Schaper. “Hij is erg talentvol dus wil ik dat hij de drums doet. Ik wil mensen om mij heen die mij inspireren en motiveren en Kees is zo iemand.”

Tijdens veel van zijn optredens zal Anne Soldaat (Ex-Daryll-Ann) de sologitaar voor zijn rekening nemen. “Anne heeft zo veel mooie partijen ingespeeld op de plaat dat het bijna zonde zou zijn als we dat niet live kunnen brengen. Die kerel is echt goed en het is geweldig om met hem samen te werken.”

Als het aan Tim ligt staan er mooie dingen te gebeuren met zijn carrière. “Wanneer in januari de plaat uit is en deze aan slaat ga ik er alles aan doen om dit tot een succes te maken. Ik wil graag op festivals als Lowlands staan, veel mooie optredens doen en misschien hetzelfde jaar nog een tweede cd uitbrengen. Uiteindelijk droom ik van een uitverkocht Paradiso en misschien wel in Amerika touren en ooit een keer in Carré staan. Als het allemaal goed gaat lopen natuurlijk, we zien het allemaal wel.”

Een nuchtere West-Fries is Tim Knol zeker, eentje met een prachtige toekomst in het verschiet.

Het debuutalbum van Tim Knol komt in januari uit op Excelsior Recordings. Momenteel tourt hij als voorprogramma bij Johan en speelt hij solo in o.a. Amsterdam (14 augustus, Kriterion) en Sint-Pancras (9 september, Café Barebones).