Geslaagd Uit Je Bak in Castricum

Vereniging bewijst met bijzonder festival dat De Bakkerij broodnodig is

tekst: Tessa van den Brink - foto's: Jorinde Reijnierse ,

Het heeft wat moeite gekost om de vergunningen rond te krijgen, maar afgelopen zondag was het dan toch zover: het Uit Je Bak-festival 2009 in het Willem de Rijkepark in Castricum. De Bakkerij had groter uitgepakt dan in de voorgaande jaren. Zo waren onder andere Hit Me TV, Elle Bandita, MeloManics en Go Back To The Zoo te zien.

Vereniging bewijst met bijzonder festival dat De Bakkerij broodnodig is

Op zondag 9 augustus vindt de derde editie van het Uit Je Bak-festival plaats in het Willem de Rijkepark in Castricum. Maandenlang hebben de vrijwilligers van poppodium De Bakkerij zich ingespannen om een geslaagd feest neer te kunnen zetten. Dankzij een flinke Europese subsidie is het budget groter dan in de voorgaande jaren, dus kan er worden uitgepakt met een uitbundige aankleding van het festivalterrein en een aantal zeer interessante namen.

Aan het begin van de middag bijt IJmond Popprijs-winnaar Sweet Empire het spits af op het hoofdpodium. De harde punk schalt door het lieflijk uitziende parkje, waar al aardig wat mensen rondlopen. Het publiek is gemengd: er zijn natuurlijk veel Bakkerij-jongeren, maar ook een aantal gezinnen met kleine kinderen, toevallige voorbijgangers en nieuwsgierige buurtbewoners.

De eerste act bij het kleinere Koffiehuispodium is een danspresentatie en workshop van dansstudio Fruns uit Castricum. Bij dit kleine podium staat ook een grote houten installatie, de Analoge Twitter, waar bezoekers hun boodschap kunnen schrijven op een behangrol. Er is een springkussen, een eetkraampje, er wordt geschminkt en er staat een bar die is gebouwd naar het voorbeeld van de bar in het vroegere pand van De Bakkerij. Verder staan er op het terrein een ijscokarretje en een tentje met merchandise, waar een exclusief handbeschilderd T-shirt per opbod wordt verkocht. De uiteindelijke verkoopprijs is maarliefst 150 euro, een bedrag dat in zijn geheel naar een nieuw pand gaat.

Gedurende de middag staan op het hoofdpodium postrockformatie Artificial Audio, voormalig Hollandse Nieuwe Go Back To The Zoo en de Belgische band Zender en Darker, die de afwezige band San Andreas vervangt. Op het kleine podium zien we de rappende broers van Westerwind, een sterk staaltje improvisatietheater, de boerenrockband Skitterend Mooi en de cabareteske act van Michiel Lieuwma. De zon laat het regelmatig afweten en af en toe wordt het dreigend grijs, maar het is aangenaam warm en bovenal droog, dus het is de hele dag gezellig druk.

Aan het begin van de avond betreedt Elle Bandita het podium. Ze beveelt het publiek, dat op dat moment nog lekker in het gras zit, om op te staan, “want zo gaan we niet spelen natuurlijk”. Ze wordt op het kleine podium opgevolgd door punkband Midnight Menace. Dan betreedt Hit Me TV het hoofdpodium voor een knallende show, waarbij de Uit Je Bak-organisatie vooraan het hardst staat te feesten.

De laatste twee shows van de avond worden verzorgd door The Freaks and the Dirty Dancers in hun blauwe pakjes op het Koffiehuispodium, en door absolute Bakkerijfavoriet MeloManics op het hoofdpodium, die door uitloop helaas nog maar een halfuurtje kunnen spelen, maar voor wie het publiek daarom des te harder uit zijn dak gaat. Als de klok elf uur slaat is het over met de pret, maar kan er worden teruggekeken op een grandioze derde editie van Uit Je Bak. Alle enthousiaste vrijwilligers hebben het met dit festival weer helemaal duidelijk gemaakt: De Bakkerij is broodnodig in Castricum.

Gezien: Uit Je Bak
Castricum, 9 augustus 2009