Twintig jaar Taaipop, een jubileum

Bands uit heel 't land komen naar Lutjebroek

tekst en foto's: Armand Hoogland ,

Afgelopen weekend werd voor de 20e maal het Taaipop-festival georganiseerd in Café De Paus in Lutjebroek. Parallel met dit festival werd voor de 14e keer De Grote Prijs van Lutjeboek uitgereikt.

Bands uit heel 't land komen naar Lutjebroek

Muzikaal talent krijgt via De Grote Prijs van Lutjebroek de kans zich op een groot podium voor veel publiek te presenteren tussen gevestigde namen die op Taaipop spelen. Deze Grote Prijs is trouwens definitief doorgedrongen tot de rest van Nederland met inschrijvingen uit alle uithoeken van ons land, en zelfs één uit België.

Dit jaar bestond De Grote Prijs uit vier talentvolle bands: uit Arnhem, de Bollenstreek en twee uit Den Haag. De aftrap werd verzorgd door het Haagse So Electric, een punky rock ’n roll trio dat in 2006 werd opgericht. De rauwe elektrische gitaar past goed bij de stem van de bijna twee meter lange frontman annex gitarist Diederik Blok, die moest oppassen dat hij niet zijn hoofd stootte op het lage zijpodium. Hun set bestond uit songs die waren verpakt in energieke, eigentijdse en aanstekelijke sounds, voorzien van een retrogeluid met solide baslijnen en stuwende drums.

No Comment was zichtbaar gewend voor publiek te spelen en kende geen spoortje podiumangst. De sound van deze tweede Haagse band het best kan worden omschreven als op Amerikaanse leest geschoeide rock. Catchy, verrassende wendingen, lekkere riffs en meeslepend. Met ander woorden ‘geen commentaar’, de muziek van No Comment sprak voor zich.

Oerkrachtige drums, meedogenloze baslijnen, scheurende gitaarpartijen en melodieuze zanglijnen: Ravolva is de nieuwe rocksensatie uit de Bollenstreek. Hun sound samengesmeed tot een geheel van stevige grooverock waarin vooral stoner en funk invloeden te herkennen zijn. Pearl Jam en de Foo Fighters waren de eerste namen die in door het hoofd schoten bij het beluisteren van deze band.

Als laatste stond op het Taaipop-zijpodium de band SugarToosh uit Arnhem. Een energieke band met een aardige livereputatie met optredens. op onder andere Paaspop en Radio 3FM. Het mooie gitaarspel, de swingende ritmesectie en de ruwe vocalen deden denken aan Danko Jones, Foo Fighters en Claw Boys Claw. Na druk juryberaad kwam SugarToosh uit Arnhem als winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door So Electric. SugarToosh wint het opnemen van een demo ter waarde van 1.000 euro in de Beaufort studio in Bovenkarspel. Daarnaast mag Sugertoosh het Taaipop festival in 2010 openen.

Natha Lee, de winnaar van De Grote Prijs 2008, mocht dit jaar het spits afbijten op het hoofdpodium van het Taaipopfestival..De band Natha Lee is samengesteld rondom zangeres/songwriter Nathalie Hagen. Live maakte zij haar reputatie als podiumbeest meer dan waar. Na Natha Lee was het de beurt aan de Amsterdamse Electrodancerock band Hit Me TV (Voorheen Skip The Rush). Jaap Warmenhoven is een theatrale zanger en dat moeten we koesteren, want daar zijn er niet veel van in Nederland. Een omhangpiano type Roland AX-1 anno 2009 om je nek te dragen moet je maar durven, maar hij lijkt er mee weg te komen. Opzwepende beats, vette gitaarriffs en strakke drumpartijen doen sterk denken aan bands als The Gossip en The Killers, met de grootse zang door Placebo’s Brain Molko. Hun single Maybe The Dancefloor als toegift deed het goed bij het Taaipop-publiek.

De headliner van de avond op het hoofdpodium was de Amsterdamse band Voicst. Tjeerd, Sven & Joppe zijn net terug uit Kopenhagen, waar ze een voorprogramma hebben verzorgd voor de Deense band The Blue Van, welke vorig jaar nog in het voorprogramma stond bij enkele Nederlandse shows van Voicst. Voicst speelde zoals we van ze gewend zijn een strakke liveshow waarbij alle hits van hun twee album’s de revue passeerden. Tevens vertelde de band dat ze in april een paar shows gaan doen in Kroatia en Bosnië en Herzegovina, een Balkan Minitour dus. De avond werd afgesloten door de Rewind DJ’s, die met een mix van ruige electro, house en een snufje rock het Taaipop-publiek tot laat in de nacht lieten feesten.

Gezien: De Grote Prijs van Lutjebroek en Taaipop
Café De Paus, Lutjebroek