The Atomic Bitchwax zorgt voor uitverkochte Loudroom

Met het volume op rokende speakers heel hard en groovend rocken

tekst: Hiske Pronker - foto's: Tamara Meijer ,

In deze Loudroom een exclusieve headlinershow van The Atomic Bitchwax. Erg goede psychedelische stonerrock, met een randje Monster Magnet.

Met het volume op rokende speakers heel hard en groovend rocken

Een uitverkochte Loudroom in de Parkhofzaal van Victorie deze keer. Terecht uitverkocht. The Atomic Bitchwax is een zeer goede band, die behalve op het fameuze Roadburnfestival later deze maand, alleen in Alkmaar langskomt tijdens deze tour. Behalve veel Alkmaarders kwamen de mensen dan ook uit de wijde omgeving, vanuit Hoorn tot Breda. Een aantal van de Alkmaarders kwam ook speciaal voor het voorprogramma.

Fill Bloom is een vrij nieuwe band waarvan alle leden hun sporen hebben verdiend in rockbands uit de Alkmaarse regio. Samen zoeken ze het nu in dezelfde hoek als  bands als Hermano, Kyuss en Soundgarden. Zeker zanger Willem heeft goed geluisterd naar Chris Cornell. Niet dat hij dat niveau haalt, maar hij doet zijn best en heeft er duidelijk plezier in. De rest is vooral geconcentreerd aan het spelen en doet dat zeker niet verkeerd. Vergeleken met hun optreden tijdens het Feelgood Festival zit er duidelijk ontwikkeling in. Nog wat meer een eigen geluid en Alkmaar is een prima band rijker. Daarna is het tijd voor The Atomic Bitchwax, toch wel de band waar de meeste mensen voor zijn gekomen.

Bassist Chris Kosnik is, samen met Monster Magnet's Ed Mundell, halverwege de jaren negentig begonnen aan The Atomic Bitchwax. Ondertussen is Mundell vervangen door gitarist Finn Ryan en hebben ze de drummer van Monster Magnet, Bob Pantella, ingelijfd. Op internet valt nogal eens de term 'boxriff technique' als het signatuur van de band. Helaas is dan weer nergens te vinden wat daarmee bedoeld wordt. Zouden ze bedoelen dat zowel Kosnik als Ryan erg lekkere riffs kunnen neerzetten? Dat altijd één van de twee die groovende riff goed vasthoudt terwijl de ander lekker de bocht uit vliegt? Of beiden als drijvende kracht Pantella even los gaat? Eén ding is wel duidelijk: The Atomic Bitchwax is een zeer goed op elkaar ingespeeld trio met wortels diep in de psychedelische jaren zeventig hardrock, met meer dan een vleugje stonerrock erin. De door Kosnik en Ryan gedeelde lead- en samenzang gaf het nog een randje extra.

Het volume van The Atomic Bitchwax stond op 'lang leve de oordoppen'-niveau. Al tijdens de eerste tien minuten blies Chris Kosnik de speakers van zijn basversterker op. Omdat de rook er letterlijk uitkwam was al snel duidelijk dat de rest van het optreden de bas maar over de PA en monitor moest. Niet dat daardoor het volume omlaag ging. Hoewel Kosnik er zichtbaar even van baalde, werd er niet minder goed door gespeeld. Daarbij was het overduidelijke plezier van gitarist Finn Ryan blijkbaar aanstekelijk genoeg om ook Kosnik er weer zin in te laten krijgen. Dat het publiek er ook merkbaar heel blij van werd zal ook geholpen hebben.

Gezien: Loudroom, met: The Atomic Bitchwax, Fill Bloom
Victorie, Alkmaar, 4 april 2009