Steem wint tweede Indian Summer Band Battle

En mag spelen op het festival

tekst: Miranda Huibers - foto's: Michael de Vreugd ,

Neem je vrienden mee, want dan win je! Of toch niet? Wat de spirit ook is, feitelijk gezien waren het stuk voor stuk goede muzikanten afgelopen vrijdag in de Victorie in Alkmaar. De ene band wat spannender dan de ander. Let the battle begin!

En mag spelen op het festival

Het leek een veelbelovende avond te worden. Poppodium Victorie was vooral het toneel voor veel vrienden van de bands. En niet voor niks. De bands streden om de welbegeerde plek op de 3FM Serious Talent Stage op het Indian Summer Festival op 20 juni. Dus hoe meer vrienden, hoe meer kans je maakt om die plek te winnen.

Een avond openen als de zaal nog lang niet gevuld is, is altijd lastig. Zo ook voor Steem. De band brengt nette pop/rockliedjes. De zangeres heeft een erg mooie stem die vooral in de ballads goed naar voren komt, maar verder is het allemaal erg braaf en kabbelen de liedjes een beetje voort op hetzelfde niveau. Er is meer overtuiging en afwisseling nodig wil deze band boeiend blijven op een festivalpodium. De band heeft in ieder geval de promotie goed voor elkaar; na het optreden vliegen de fans/vrienden naar het stemloket.

Ineens zitten er dan twee olijke jongens op het podium met wat fruit erbij. Nectar heten ze, vandaar. Eén met een hip petje, de ander met een hoedje. Beiden kijken vrolijk in het rond en doen nog vrolijker een soundcheck. Het ziet er veelbelovend uit. Ze blijken akoestische Nederlandstalige nummers te spelen. Het gitaarspel van de twee is absoluut om over naar huis te schrijven. De jongens spelen alsof hun leven ervanaf hangt. Jammer dat de teksten niet zo goed te verstaan zijn, dan was het waarschijnlijk erg grappig geweest.

Dan knalt ineens Three Figures van het podium. Dit is de eerste band die in aanmerking zou komen voor die welbegeerde plek op Indian Summer. Ze rocken lekker en de zang doet af en toe denken aan Kurt Cobain.

Lovepoison doet er nog een schepje bovenop. Die band staat als een huis. Een heerlijk dramatische stem van de zanger doet de zaal wakkerschudden. De nummers zitten goed in elkaar en blijven boeien. Lovepoison zou het ongetwijfeld goed doen op een festival als Indian Summer. Dit geldt ook voor Tico*Verde. Deze laatste twee bands zijn met recht de beste van de avond. Met nummers die blijven boeien en een energieke presentatie die echt nodig is op een festival.

Maar het publiek heeft het vanavond voor het zeggen. Steem krijgt van alle bands de meeste stemmen en staat 20 juni op het Indian Summer Festival. Hetzelfde geldt voor The Electric Jets, die eerder al de eerste Indian Summer Band Battle op hun naam schreven. Aanstaande zaterdag wordt de laatste plek op het affiche weggegeven. Dan staat de battle in het teken van dance: zes dj's strijden in Victorie om een plek op het festival.

Gezien: Indian Summer Band Battle
Victorie, Alkmaar, 27 maart 2009