Muziek en romantiek in de provincie

Vrijplaats #29

tekst: Sanne de Koning ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Sanne de Koning, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over de Grote St. Laurenskerk, Atlantis en regionale festivals.

Vrijplaats #29

Het is lastig, voor een geboren en getogen Haarlemse om een column te schrijven over Alkmaar en muziek. Muziek, daar kan ik boeken over schrijven, maar Alkmaar… Sinds ik redacteur ben bij 3VOOR12/Noord-Holland, is het aantal treinreisjes Haarlem-Alkmaar iets toegenomen, maar ik ben er nog steeds niet vaak genoeg geweest om te ontdekken waar de beroemde Kaasmarkt of de Grote St. Laurenskerk is. Laat staan dat ik bandjes heb bekeken in Alkmaar. Vooruit, op twee keer toenmalig Atlantis na dan.

Als ik erover nadenk, ben ik voor optredens in Noord-Holland nooit verder gekomen dan Haarlem, Amsterdam en een paar keer P60 in Amstelveen. Best kortzichtig eigenlijk. Bij 3VOOR12/Noord-Holland heb ik de eervolle taak om de concertagenda bij te houden en als ik op de agenda kijk zou ik beter moeten weten. Noord-Holland heeft ontzettend veel concertzalen, jongerencentra en tot semi-podium omgebouwde varkensschuren, variërend van heel groot en nieuw tot heel klein en afgeragd, waar talenten uit alle uithoeken van de hele provincie hun passie, ziel en zaligheid stoppen in het ten gehore brengen van hun muziek. Als je ervoor openstaat, kun je juweeltjes ontdekken, ruwe diamanten, die later uitgroeien tot grote namen.

Vorig jaar bij de opnamen van onze eigen ‘documentaire’ voor het 10-jarige bestaan van 3VOOR12 filmden we bands in hun eigen oefenruimte en toen kwamen we door prachtige streken (Waarland!) die ik anders nooit had gezien, bij bands als iLeum, T.IF.T en The Electric Jets, stuk voor stuk bands die bezig zijn hard aan de weg te timmeren. En een nieuwe generatie bandjes staat alweer klaar.

Uiteraard hebben we ook last van het steeds duurder worden van concerten, concertzalen die sluiten en de romantiek die daardoor verdwijnt, zoals je hier al eerder hebt kunnen lezen. Maar kijk iets verder dan de geijkte plaatsen en je zult zien, voor muziek en romantiek zit je in Noord-Holland nog steeds goed. Denk ook maar aan regionale festivals als het Visbakfestival in Wijk aan Zee, Beeckestijnpop in Velsen en Mixtream in Heerhugowaard. Natuurlijk wisten jullie dat allang en waarschijnlijk ben ik gewoon de enige kortzichtige persoon in Noord-Holland. In ieder geval ga ik het goedmaken, ik heb voor de komende maanden in ieder geval een heleboel bezoekjes aan tal van talentenbroedplaatsen in Noord-Holland op m’n agenda staan. Komen jullie ook?