Luna Pop als staalkaart van Noord-Holland

Het beste uit de regio op één podium

tekst: Maikel Ineke ,

Eén van de weinige grote festivals - zo niet de enige - met een geheel Noord-Hollandse line-up: Luna Pop in Heerhugowaard. 3VOOR12/Noord-Holland sprak met organisator Leroy Vlaming over de voorbereidingen voor editie nummer drie. "We nemen een zeker risico."

Het beste uit de regio op één podium

Er is enkele malen aan de formule geschaafd, maar Luna Pop lijkt nu dan toch de ideale vorm te hebben gevonden. Op zondag 7 juni beleeft het Heerhugowaardse festival zijn derde editie. Met uitsluitend Noord-Hollandse acts op het terrein rond de Waerdse Tempel.

De kern van het concept is na drie jaar nog steeds hetzelfde, vertelt organisator Leroy Vlaming. “Al tijdens de eerste editie stond het regionale talent centraal. Toen heetten we nog HAL-festival, verwijzend naar het gebied Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk. Inmiddels bestrijken we, op Amsterdam na, vrijwel heel Noord-Holland.”

In feite heeft Vlaming de programmering van het festival uit handen gegeven. Hij werkt samen met negen Noord-Hollandse podia, die ieder een talentvolle band uit de eigen omgeving afvaardigen. “Het brengt inderdaad een risico met zich mee, in de zin dat de podia uiteindelijk bepalen wie er op Luna Pop komt te spelen. Mijn ervaring van voorgaande jaren is echter dat de podia hun taak serieus nemen en doorgaans goede en leuke acts afleveren.”

Het affiche van 2009 is nog niet compleet, maar Vlaming is zeer te spreken over de acts die tot op heden zijn aangedragen. “Wat mij vooral opvalt is de grote variatie. Er is hiphop, reggae, rock... Zonder het strak te coördineren, lijkt er een zeer afwisselend geheel te ontstaan.” Wat betreft de kwantiteit heeft Vlaming wel een aanpassing gedaan. “Dat is een les van vorig jaar. Toen bleek het aantal bands simpelweg te groot, het was een overkill. Ik denk dat een kleiner aantal voor zowel organisatie als publiek beter te behappen is.”

Op 7 juni staan er zeker negen Noord-Hollandse bands op het hoofdpodium van de Waerdse Tempel. Reeds bevestigde namen zijn Eye of the Hurricane (Kompleks), Used (Manifesto), del-Toros (Victorie), Powerplant (P3), Amstelveens Gezegde (P60), Fusk (R17) en Wave Zero (Waerdse Tempel). In de kleine zaal worden onder meer jamsessies tussen dj’s en muzikanten georganiseerd. In de buitenlucht, op het Strand van Luna, zijn er diversie sportactiviteiten. Luna Pop is gratis te bezoeken.