Waerdse Tempel haalt Heidenfest naar het Noorden

Metal, metal en nog eens metal

Tekst en foto's: Jochem Boom, ,

Het rondreizende folkmetal-spektakel Heidenfest stopte afgelopen vrijdag in Heerhugowaard. Waar het maar liefst acht bands losliet op het publiek. Een impressie.

Metal, metal en nog eens metal

Al om vijf uur begint de eerste band te spelen, daarna is het langs vele hoogtepunten, een kleine tegenvaller, in één lange ruk door naar de eindstreep, die pas zo’n zeven uur later in zicht is.

Ongetwijfeld het hoogtepunt van de avond is de komst van Finntroll. Deze band mixt brute deathmetal met jolige hoempamuziek uit het hoge noorden. Explosiviteit verzekerd. Het publiek is na zeven bands nog niet murw gebeukt en laat de grootste moshpit van de avond ontstaan. Weldra is de halve zaal een kluwen van vliegende lichamen en bier.

Equilibrium en Eluveitie tappen uit de Ierse folk tradities. De nummers klinken dan ook meer als liedjes dan bij de andere bands. Het ruwe metal randje blijft uiteraard aanwezig. Grote tegenvaller is Primordial. Door een zeer laag gestemde bas en slecht afgesteld geluid verzuipen de klanken al snel in rondzingend gebrom. Van de muziek bleef helaas weinig over. Desondanks kent de avond als geheel een hoge kwaliteitsstandaard.

Omdat beeld meer zegt dan duizend woorden hieronder foto’s van het legioen aangetreden bands.

Gezien: Heidenfest
Waerdse Tempel, Heerhugowaard, 7 november 2008