Even de keel schrapen en screamen maar

Tweede Metal Meeting in Heerhugowaard: toch de nodige variatie

Tekst en foto's: Mischa Nieuwboer ,

Metal Meeting in Kompleks: vijf bands uit de dertien in een dozijn zou je zeggen. Hoewel metal een vrij smal genre is, zijn de verschillen op deze avond groot, zowel in leeftijd als in presentatie en muzikaliteit. Er blijkt overigens geen verband tussen deze drie te bestaan.

Tweede Metal Meeting in Heerhugowaard: toch de nodige variatie

Vlak voor het begin van een set klinkt iedere metalband bijna hetzelfde. Tijdens het ombouwen hoor je een gitaar met zoveel distortion dat je niet weet welk akkoord er gespeeld wordt. Ondertussen roffelt de drummer er onrustig doorheen. De bassist en zanger zijn vaak binnen twee minuten klaar. Eenmaal begonnen zijn de verschillen tussen de bands groot. Zo opende het zeer jonge The Eye of the Hurricane heel sterk in Kompleks. Strak spelend en een verbluffende grunt en scream van de zanger. Natuurlijk kan de podiumpresentatie nog wat beter en de muziek uitdagender. Genoeg groei- en leermogelijkheden derhalve; het moet raar gaan als we van deze band de komende tijd niet vaker gaan horen.

One for the Bodycount is de tweede jonge band van deze genoeglijke avond. Deze Heemskerkse formatie heeft wat meer podiumervaring, maar doet op muzikaal gebied wel onder voor the Eye of the Hurricane. Met name de bas en de drum mogen wel wat strakker. Toch laten ook deze mannen een knappe set zien en horen. Er gebeurt wel wat op het podium als deze mannen staan te spelen. Dat gebeurt ook bij And so it Ends uit Den Haag. Dit gaat echter zo onrustig dat het afbreuk doet aan de muziek. De zang is ook al niet van al te hoog niveau. Wat betreft genre past de band eigenlijk ook niet zo goed op deze avond. Het is meer hardcorepunk dan metal. Een vreemde eend in Kompleks geeft een break in de avond.

Gelukkig zijn er nog twee toppers geprogrammeerd. Kudra Mata uit Hengelo en My City Burning uit Amsterdam. Kudra Mata valt op door het goede grunten en screamen van de zanger. My City Burning heeft duidelijk de meeste afwisseling in de set. Ze lijken korter te spelen dan Kudra Mata, maar dat is nauwelijks het geval. Wat beide bands sterk maakt is het geluid wat ze kunnen neerzetten met een minimale bezetting van zanger, drummer, gitarist en bassist. De dynamiek is in ieder nummer aanwezig. Daar bovenop een opzwepende podiumpresentatie waarbij het publiek niet vergeten wordt.

Kortom, het was weer een gezellig avondje herrie met een beetje gooi- en smijtwerk en podiumduikers. Vreemde vogels, die podiumduikers.

Gezien: Metal Meeting, met: The Eye of the Hurricane, One for the Bodycount, And so it Ends, Kudra Mata, My City Burning.
Kompleks, Heerhugowaard, 14 november 2008