Bob Wayne is de surprise van Feelgood

Vrijplaats #12

Hiske Pronker ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Hiske Pronker, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over het Feelgood Festival in Alkmaar, dat aanstaand weekeinde plaatsvindt, en een bijzondere gast.

Vrijplaats #12

Dit jaar staat op het Feelgood Festival ook een Amerikaanse band op het programma: Bob Wayne and the Outlaw Carnies. Wayne is de voormalige roadie van Hank III en is met het nummer Workin’ Man uitgegroeid tot songleverancier op diens laatste album.

De band was al geprogrammeerd voor Parkhof en is als het ware meeverhuisd naar het Poppodium. Omdat het Poppodium ook graag Stichting Feelgood wil steunen staan Bob Wayne & the Outlaw Carnies nu opeens een benefiet te spelen. Dat doen ze vaker, vertelde Bob. Meestal als een bevriend muzikant te maken krijgt met ziekenhuizen en de daarbij horende rekeningen. Er is namelijk bijna geen Amerikaanse muzikant die zich een ziektekostenverzekering kan permitteren. In het doel van deze editie van het Feelgood-festival kan Bob Wayne zich ook volledig vinden, want muziek helpt je om de narigheid te doen vergeten.

Uit de tekst van het autobiografische nummer Blood to Dust blijkt dat zijn jeugd ook niet makkelijk is geweest. Zijn vader is overleden aan een overdosis drugs, en zelf ging Bob ook hard die kant op. De laatste zes jaar helpt muziek hem om clean te blijven. De grap is dat een groot deel van Bob Wayne’s teksten, over drank en drugs gaan. Op de vraag of hij het niet moeilijk vindt om juist in het muziekwereldje clean te blijven was het antwoord: juist niet. Hij komt weliswaar mensen tegen die niet willen geloven dat hij clean is, maar hij treft ook mensen die graag zijn hulp willen bij het clean worden, en dat vindt hij dan weer leuk.

Verder gaan zijn teksten over live on the road en natuurlijk vrouwen. Hij woont zelf in een enorme camper waarmee hij door de Verenigde Staten rijdt. Van hometown Seattle tot Tennessee. Daar wonen de meeste violisten, contrabassisten, steelguitar- en banjospelers. Liefhebbers van Hank Williams III, kunnen zaterdag hun hart ophalen bij Bob Wayne zien en het is een kennismaking met muziekvormen als hellbilly, bluegrass en alternatieve country.

Meer informatie over het Feelgood Festival op de website van Poppodium Alkmaar: www.poppodiumalkmaar.nl.