Popronde komt weer naar Limburg! Het grootste landelijke reizende muziekfestival biedt een podium aan opkomende Nederlandse talenten en transformeert de Limburgse steden voor één avond in een bruisende hotspot van livemuziek. Verspreid over verschillende cafés, poppodia en andere unieke locaties, ontdek je een breed scala aan muziekstijlen, van indie en rock tot hiphop en elektronica. Vandaag stellen we Popronde Venlo (19 oktober) aan je voor!

De organisatoren

Davey en Eva, de drijvende krachten achter Popronde Venlo, kwamen beiden via verschillende routes in aanraking met het festival, maar delen inmiddels een gezamenlijke passie voor het ondersteunen van opkomend muzikaal talent. Davey's eerste stappen in de culturele sector zette hij in 2017 als vrijwilliger bij het Zomerparkfeest in Venlo. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdige freelancer, met rollen als geluidstechnicus, producent en programmamaker. Eva is al meerdere jaren actief als vrijwilliger in de regio, onder andere bij Poppodium Grenswerk en Zomerparkfeest, waar zij zich richtte op artist handling en check-in.

Hun pad naar Popronde begon in Venray, waar ze als vrijwilligers werden gevraagd door Marc Gommans, de coördinator van Popronde Venray. Toen Davey begin 2023 hoorde dat Popronde Venlo een nieuwe coördinator zocht, twijfelde hij geen moment. Na een prettig kennismakingsgesprek met Chris Moorman van Popronde was de beslissing snel genomen. Eva sloot zich niet lang daarna aan bij het team in Venlo, vastbesloten om Davey te ondersteunen in deze nieuwe uitdaging. Samen vormen ze nu een sterke kern van het Popronde Venlo-team en werken ze nauw samen met artiesten, organisatoren en vrijwilligers om het festival vlekkeloos te laten verlopen.

Wat Popronde voor hen uniek maakt, is de kans die het biedt aan beginnende artiesten om zich op een laagdrempelige manier te presenteren aan een breed publiek. "Het feit dat Popronde in 40 steden neerstrijkt, geeft het festival een enorm bereik," zegt Davey. Bovendien is het gratis toegankelijk, waardoor iedereen de mogelijkheid heeft om opkomend talent te ontdekken. "De organisatie voelt als een familie," vult Eva aan. "Iedereen helpt elkaar en je krijgt direct antwoorden op je vragen. Het is toegankelijk, inclusief en ontzettend goed geregeld."

Davey van Dijk

Eva Derks

De locaties

De selectie van de artiesten wordt gedaan door een landelijke selectiecommissie, die bestaat uit een grote groep mensen uit de culturele sector. Zo is bijvoorbeeld de programmeur pop van poppodium Grenswerk onderdeel van deze commissie. Hoewel de selectie landelijk gebeurt, hebben de coördinatoren op lokaal niveau ook invloed op de keuzes. "De artiesten die in Venlo optreden, zijn door ons in samenspraak met de locaties geboekt," geven de coördinatoren aan.

Zo speelt Simpleton in Brasserie de Witte, waar een intieme en gezellige sfeer heerst - een samenwerking met Rumah Recordings. Sky Feliz staat in Theater Maaspoort en Zo Lief is te zien in Café de Klep, een typisch Venlose kroeg waar je in een knusse sfeer van live muziek kunt genieten. Deze diversiteit aan locaties, van kroegen tot brasserieën en zelfs theaters, laat zien hoe breed het programma in Venlo is opgezet.

De locatie van Vader Klaassens (waar o.a. Zuster Zonnebloem dit jaar speelt)

De artiesten

Hoewel het moeilijk is iets te zeggen over trends door de jaren heen, wordt er wel opgemerkt dat er een eerlijke verdeling is van het aantal acts per genre. “We zorgen ervoor dat elk genre vertegenwoordigd is, zodat er voor iedereen iets te ontdekken valt,” vertellen de coördinatoren. Toch vallen er enkele ontwikkelingen op, vooral op het gebied van Nederlandstalige muziek. "Wat me opvalt is het toenemende aantal Nederlandstalige acts in diverse genres. Dat vind ik persoonlijk erg tof," zegt Davey enthousiast. Eva vult aan met een eigen voorkeur: "Ik zou wel wat meer blues willen zien."

Ondanks hun drukke schema’s tijdens het festival hebben beide coördinatoren ook een aantal acts waar ze naar uitkijken. Davey vertelt: "De avond van Popronde Venlo zal voor mij waarschijnlijk erg druk zijn. Het zal dus lastig zijn om vooraf een planning te maken. Maar de laatste act in Vader Klaassens mis ik zeker niet. Dat is Zuster Zonnebloem, en daar zijn we allemaal bij.'' Eva heeft een breder lijstje klaar: "Ik verheug me enorm op artiesten zoals Mathilde Bloom, Melanie Ryan, Chica Chica, Sky Feliz en Säm Wilder. En natuurlijk Zuster Zonnebloem. Daarnaast raad ik iedereen aan om 32elephants, Andro en Half Cab te gaan checken." Ze lacht: "Eigenlijk zou ik iedereen willen zien, maar dat is helaas niet mogelijk!"

De persoonlijke voorkeuren van de coördinatoren laten zien hoe gevarieerd het aanbod is tijdens de Popronde Venlo, met muziek voor elke smaak en stemming. Het volledige programma vind je via deze link.

Chica Chica (foto van 3voor12 Tilburg)