Ondanks code geel trekken Deep Purple fans uit de hele Euregio massaal richting Valkenburg. Het tot in de 'nok' gevulde Openluchttheater is een prachtig etablissement, maar vandaag is het er donker en nat. De bezoekers zijn door weer en wind gereisd om de oudste knaap in het hele theater te aanschouwen: de 72-jarige legende Glenn Hughes. De ex-bassist en zanger van Deep Purple (periode 1973-1976) reist door Europa om het 50-jarige jubileum te vieren van het steengoede Deep Purple album 'Burn'.

Om klokslag 21:00 uur start Hughes zijn show met 'Stormbringer'. Alsof hij het met de weergoden heeft afgesproken, trekt op dat moment de laatste bui van de dag over Valkenburg. Zodra het nummer is afgelopen stopt de regen en kijkt Hughes tevreden naar het publiek. ‘’I’m gonna give you the greatest show tonight, hopefully, you have ever seen.”

We hebben meteen door dat Glenn Hughes met zijn band meer in zijn mars heeft dan zijn oud-collega Ian Paice (drummer van Deep Purple) die we twee maanden geleden hebben gezien in de Nieuwe Nor. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan bij Hughes. Met zijn lange haren, een zonnebril die niet wordt afgezet en een paars, strak pak met wijde broekspijpen brengt hij het nostalgische gevoel van Deep Purple in de fans naar boven. Hij krijst de hoge zangnoten nog steeds en speelt bas alsof hij 25 is. De band die Hughes bij zich heeft is een stuk jonger, maar speelt net zoals de oude rot zelf ijzersterk.

De fenomenale drummer Ash Sheehan heeft dezelfde zeldzame souplesse als Ian Paice en legt, al rokende, geweldige drumfills op de mat. Rotterdammer Bob Fridzema speelt zijn partijen perfect op het orgel en de keyboards. En gitarist Soren Andersen komt akelig dicht in de buurt van Ritchie Blackmore; hij oogt echter minder flashy, eerder trailer park.

Hughes houdt het zo’n vijftig minuten vol voordat hij Ash Sheehan de taak geeft om ons te entertainen met een paar drumsolo’s van het allerhoogste niveau. Terwijl de bejaarde man achter het podium op adem komt trekt Sheehan alles uit de kast. Zelfs een feilloze gravity blast (roffel met één hand) ontbreekt niet.

Zodra Hughes zich heeft herpakt komt hij terug de bühne op en roept hij ‘’How do you feel Valkenburg?’’ Degene die die uitspraak moet turven, heeft aan één bierviltje niet genoeg. Tijdens het best uitgevoerde nummer van de avond, 'Mistreated', roept hij het zeker vijf keer. Het publiek beantwoordt de vraag telkens met dezelfde dosis gejuich, geklap en gegil. Deep Purple was ooit de superband waarvan alle artiesten het allerhoogste niveau haalden. En Glenn Hughes doet het vijftig jaar later nog steeds. Hij gooit zijn laatste energie in de knallende afsluiter 'Burn' en krijgt volkomen terecht een staande ovatie. We twijfelen of het ‘The best show we have ever seen’ is. Misschien is het dat wel. Glenn Hughes in het Openluchttheater komt in ieder geval in de categorie 'onvergetelijk'.

Wij kunnen niet wachten om het openluchttheater met goed weer te bezoeken. Check de website www.OLTVB.nl voor het spectaculaire programma van deze zomer!