Van 30 augustus tot en met 1 september is het tijd voor Bruis Maastricht, dat dit jaar zijn laatste editie viert. Voor muziekliefhebbers is dit een bittere pil, maar ook een kans om deze afsluiting zeker niet te missen. Het festival belooft nog één keer alles uit de kast te halen met een mooie line-up. In dit artikel delen we onze zes tips om het beste uit jouw Bruis-ervaring te halen, zodat je optimaal kunt genieten van deze laatste editie.

The Gluts

Small room | Vrijdag 20:00

Wie toe is aan een lekkere bak herrie, mag The Gluts absoluut niet missen. Deze vierkoppige formatie uit Milaan staat garant voor een flinke dosis onstuimige postpunk en psychedelische rock. Hun motto is niet voor niets “Excess, surplus, overkill, overload!” De band is opgericht in 2013 en bestaat uit gitarist Marco Campana, frontman Nicolò Campana, bassiste Claudia Cesana en drummer Dario Bruno Bassi. In mei van dit jaar kwam hun vijfde album uit - Bang! - dat van begin tot eind je trommelvliezen laat sidderen. Elk nummer is een spectaculaire race tegen de klok. Tijd om op adem te komen is er nauwelijks. Vergeet je oordoppen niet en geniet van deze fucking loud bastards.

CARSICK

Small room | Vrijdag 22:00

De band CARSICK is eind 2021 opgericht – naar verluidt onder het genot van een biertje in een kleine pub in Salisbury – en maakt sinds vorig jaar echt naam. De jonge Britse band bestaat uit de broers Joe (zang) en Jack Richardson (gitaar), bassist Jack Hardiman en drummer Tom Armstrong. Hun stijl laat zich niet in een hokje plaatsen. De twintigers zijn beïnvloed door verschillende genres: van indierock tot postpunk tot hiphop met elektronische elementen. In hun muziek staan de beproevingen van het leven als jongvolwassenen centraal: de drinkcultuur van jongeren, leven voor het weekend, de wanhopige chaos van het nachtleven in een kleine stad en over vergeten wat er gisteravond is gebeurd. Maak je borst maar nat voor een energieke en onvoorspelbare show.

Habitants

Outside | Zaterdag 17:00

Als je nog niet bekend bent met Habitants, maak je borst dan maar nat voor een zinnenprikkelende trip. Deze band, met leden van The Gathering, maakt sfeervolle, filmische postrock met triphop invloeden die aanvoelt als een warme, donkere deken. Frontvrouw Anne van den Hoogen zweeft met haar stem als een droom over de gitaargolven van René Rutten. Hun hypnotiserende liveshows zijn vaak van een intense soort. Op Bruis zal Habitants je ongetwijfeld betoveren.

Dylan LeBlanc

Outside | Zaterdag 19:00

Dylan LeBlanc is een van de best bewaarde geheimen van de Americana-scene, maar heel lang zal dat niet meer duren. Deze singer-songwriter uit Alabama brengt melancholische, soulvolle countryrock die je rechtstreeks in je ziel raakt. Zijn stem, ergens tussen Roy Orbison en Jeff Buckley, neemt je mee naar een wereld van weemoed. Met zijn mooie gitaarspel en emotionele teksten bouwt hij een intieme sfeer op, waarin elke noot je kan raken. Op Bruis zal hij je dus gegarandeerd inpakken. Voor de echte muziekliefhebber een absolute aanrader.

The Grand East

Outside | Zondag 19:00

De Utrechts-Twentse psychrockformatie The Grand East bracht vorig jaar alweer hun derde album uit genaamd Floor = Lava. De kenmerkende uitgesponnen psych-jams van de eerste twee albums hebben plaatsgemaakt voor meer uitgewerkte songs waarin rock nog altijd het fundament vormt, met daarbovenop psychedelisch groovende klanken die afgetopt worden met bluesinvloeden gestoken in een jaren 80-jasje. De videoclip van hun maatschappijkritische single ‘Sexclub’ werd van YouTube verwijderd vanwege de pornografische beelden, maar is nog altijd op Pornhub te bewonderen. Als grap bedoeld, maar goed voor de nodige aandacht voor de band van de flamboyante leadzanger Arthur Akkermans, die als een sensationele live-act bekend staat. Wij zijn verheugd dat deze muzikale wervelwind op het buitenpodium staat van deze laatste Bruis editie.

Collignon

Outside | Zondag 21:00

Hopelijk kan Collignon ons zondag als laatste act op het buitenpodium met een warme nagloed naar huis laten gaan. De muziek van deze driekoppige band leent zich daar wat ons betreft uitstekend voor. Laat je onderdompelen in muzikale landschappen die gekenmerkt worden door energieke uptempo muziek met wilde en exotische melodieën. Het nieuwe muzikale project van Jori Collignon (die eerder deel uitmaakte van o.a. C-Mon & Kypski) herbergt drie rasmuzikanten die het experiment niet schuwen en opzwepende niet-Westerse dansritmes mixen met elektronica. Tekst en zang zul je niet horen. Collignon wil de muziek en stemmingen die de band creëert voor zichzelf laten spreken. Stilstaan lijkt ons in ieder geval onmogelijk.

Naast onze tips is er natuurlijk nog veel meer moois te zien en te beleven op het festival. Op de website van Bruis Maastricht vind je het volledige programma, met o.a. Sylvie Kreusch, J. Bernardt en Mudhoney.