Een ruwe stad als Heerlen miste jarenlang een gratis toegankelijk festival in de binnenstad. Vorig jaar keerde Booch? (ja, altijd mét vraagteken) terug op de festivalkalender. Met een gevarieerd programma, dat bewust van hot naar her sprong, veroverde het festival direct weer vele harten. Ook dit jaar presenteert het festival een eclectische line-up, met grote namen als Bad Nerves en Prins S. en de Geit, maar met minstens net zo veel lokaal talent. Wij spraken met programmeur Sander Bosch over zijn blik op het festival.

Hoi Sander, nog drie dagen voor Booch weer losbarst, de opbouw is begonnen zag ik. Welk gevoel overheerst nu vooral?
Ik heb er vooral veel zin in. Je bent natuurlijk afhankelijk van het weer als je een outdoor festival doet, maar dat ziet er momenteel erg goed uit. Het zonnetje nodigt uit om de deur uit te gaan, hopelijk komen veel mensen kijken en blijven ze plakken.  

Het is de tweede editie na een rustperiode van acht jaar. In hoeverre verschilt het festival nu ten opzichte van negen jaar geleden?
Eerlijk gezegd hoop ik heel erg dat het niet teveel verschilt. Ik verzorg nu twee jaar het programma van Booch? en ik doe dat vooral met het gevoel dat ik heb meegenomen vanuit de vroegere edities. Als kind kwam ik al op Booch? en ik heb veel meegemaakt en gezien in die tijd. Mijn missie is zodoende om Booch? zoveel mogelijk te laten voelen als edities van die tijd.

Toch zijn er wel dingen anders, nietwaar?
Tuurlijk, organisatorisch zijn er een aantal zaken anders. Zo organiseren we het festival nu vanuit de Nieuwe Nor, terwijl Booch? vroeger een eigen stichting was. Trudie Souren (1954-2009, red.) is de grondlegger van het festival. Booch? moest een gratis festival worden dat jongeren probeert uit hun muzikale tent te lokken. De veranderingen zijn met name merkbaar achter de schermen, maar het doel is om het voor de bezoekers gewoon hetzelfde te houden als voorheen, hoe het ooit bedacht is. 

Hoe zou je de identiteit van Booch anno 2024 omschrijven? 
Hmm, ik heb niet echt hapklare pijlers klaarliggen. Maar wat ik probeer is met name een heel breed programma neer te zetten, dat een beetje de randjes opzoekt en rebels aanvoelt hier en daar. We zetten ook in op jonge, frisse bands. We willen graag een ontdekfestival zijn, een festival waar je heengaat om je te laten verrassen. En het mag ook gerust door elkaar lopen, je kan bij wijze van eerst een singer-songwriter zien op onze Talentstage, gevolgd door een punkband op onze Mainstage. Het mag van mij van hot naar her gaan, dat doen we bewust.

Op welke doelgroep mikken jullie?
We mikken op alle leeftijden, maar de nadruk ligt wel op de jongere bezoeker. Kijk naar welke genres we allemaal hebben geprogrammeerd: hiphop, pop, heavy, elektronisch. We zetten eigenlijk een heel scala aan genres neer, al zijn we wel nog een beetje voorzichtig met de echte obscure bands, maar in de toekomst is er zeker ook plek voor een genre als deathcore. We proberen de grens steeds wat meer op te schuiven.

Welke bands/artiesten zijn voor jou het toonbeeld van de identiteit van Booch?
Ik denk dat dat lastig te zeggen valt, maar kijkend naar de line-up van dit jaar is Bad Nerves een mooi voorbeeld. Je moet natuurlijk een beetje geluk hebben dat zo’n tour goed valt, gelukkig is dat gelukt. Het is nooit makkelijk, maar we zitten best in een fijne periode, een week voor Pukkelpop en Lowlands.

Hoe verloopt het boekingsproces verder, wanneer start je met boeken?
Eurosonic/Noorderslag in januari (showcase festival in Groningen, red.) is een mooi ijkpunt. Meestal vallen rondom die periode de puzzelstukjes op de juiste plaats. We moeten er wel vroeg bij zijn, want het gaat steeds sneller.

''Als kind kwam ik al op Booch? en ik heb veel meegemaakt en gezien in die tijd. Mijn missie is zodoende om Booch? zoveel mogelijk te laten voelen als edities van die tijd.''

Vorig jaar zagen we met onder andere Brutus en S10 vooral acts uit de Benelux als headliners. Dat is dit jaar anders, hoe komt dat?
Vorig jaar waren Brutus en S10 echt bewuste keuzes, dat zijn echt grote namen. Met een naam als S10 wisten we, daar komen zeker voldoende mensen op af. We moesten natuurlijk weer opnieuw beginnen, maar we hebben ook al snel gezien dat er veel mensen stonden bij kleinere acts als Future Palace en NAFT. Dat gaf ons dit jaar de mogelijkheid om verder te kijken dan één of twee grote headliners, al zijn Bad Nerves en Eargasm God ook absoluut geen kleine acts meer. Die touren door heel Europa. Of Joey Valence & Brae, die zijn ook echt supergroot aan het worden, ze tourden laatst nog met Sum41 en Limp Bizkit.

Naast grote namen staan er ook veel lokale acts. Heb je een persoonlijke favoriet?
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het lokale talent net zo belangrijk vind als de headliners van het festival. Elke speelplek die de regio kan bieden aan lokale acts is echt winst. Ik ben heel trots op de mooie plekken in deze regio die talenten een podium bieden en wij kiezen er bewust voor om ons tweede podium volledig in dat kader te plaatsen. We kiezen met aandacht de acts uit, er is zoveel talent. We kiezen onze openingsacts op de Mainstage ook bewust, zo is Ruby Mus bijvoorbeeld heel tof en Gershwin’s Garden, een project van de Oefenbunker met 25 lokale muzikanten is ook echt bijzonder.

Maar als je een favoriet moet noemen?
Dat is moeilijk, ik vind ze allemaal heel tof. Maar Zjwieg vind ik wel heel leuk en ik ben ook erg benieuwd naar IMP SYN, een elektronisch project met leden van Mt. Atlas.

De Talentstage staat dit jaar iets anders gepositioneerd. Zijn er meer dingen gewijzigd ten opzichte van vorig jaar?
Ja, een aantal kleine dingetjes. De bar stond vorig jaar midden op het plein, maar we hebben die dit jaar verplaatst naar de zijkanten omdat mensen daardoor toch wat meer achteraan bleven hangen. En de Talentstage staat inderdaad net wat anders, dat zijn dingen die je meeneemt vanuit vorig jaar. Maar voor de rest ging er ook heel veel goed, dus we borduren vooral voort op al die goede ervaringen. Zo wordt de silent disco dit jaar uitgebreid met decoratie gemaakt door studenten van het VISTA College, superleuk!

Booch? 2023

"Bij zo’n regio, zo’n stad, hoort gewoon een gratis toegankelijk festival, waar alles en iedereen samenkomt"

Heerlen is een ruwe stad met een groot cultureel hart. Hoe proberen jullie Booch te laten aansluiten op het karakter van de stad?
Er gebeurt zo veel in Heerlen, we hebben een groot theaterfestival (Cultura Nova, red.), we hebben een internationaal breakdance evenement (IBE) en Parkcity Live, die het op hun eigen manier ook fantastisch doen. Maar dat alternatieve randje, dat rebelse randje misten we in Heerlen, als we kijken naar festivals. Deze regio is misschien niet de meest welvarende regio van ons land, maar wel een regio die altijd verbonden is met alternatieve popmuziek. Bij zo’n regio, zo’n stad, hoort gewoon een gratis toegankelijk festival, waar alles en iedereen samenkomt. 

Hoe betrek je de stad bij het festival?
We zoeken de samenwerking op met ondernemers en initiatieven. Jongerencentrum Outpoet is een fantastische plek, daar kan echt alles. Of je nu muziek wilt maken, of kaartspellen wilt spelen, of je wilt… goochelen! Je kan het zo gek niet bedenken. Zij verzorgen de merch van de Talentstage bijvoorbeeld. Tears, het modemerk van kunstenaar Naud Verboeket krijgt ook weer een plek op het terrein. Ook de aangrenzende horeca, zoals café Tess en Brasserie Mijn Streek zijn nauw betrokken bij het festival. En laat ik café Bluff niet vergeten, zij verzorgen weer afterparty’s. Bluff is zo’n fantastische plek.

Je zei dat je als kind ook al naar het festival ging. Wat is je favoriete show die je zelf ooit zag op Booch?
Als heel klein jongetje zag ik bijvoorbeeld de Jeugd van Tegenwoordig en The Sheer. Daarna ben ik een tijdje als artiestenbegeleider aan het werk geweest voor het festival en heb ik acts als Dret & Krulle en Cookie Monsta - die helaas een aantal jaar geleden is overleden - begeleid. Zo’n dingen blijven je wel bij. Ik heb veel meegemaakt op Booch? en het is ook echt mijn eerste introductie geweest met livemuziek. Ik weet zelfs niet of ik dit werk wel had gedaan als Booch? niet had bestaan.

Zijn er namen die je heel graag nog eens op het festival wil hebben?
Poeh, ik heb wel een wishlist hoor. Fat Dog zou ik fantastisch vinden, of de Duitse rapper Ski Aggu. The Haunted Youth zou prachtig zijn, maar die deden dit jaar maar één festivalshow in Nederland. Heel veel wensen, maar ik laat me ook elk jaar verrassen door nieuwe acts.

Hoe kijk je naar de toekomst van Booch? Zeker in tijden waarin alles duurder wordt is het niet vanzelfsprekend om een gratis festival draaiende te houden.
Booch? blijft gratis, als dat niet meer kan, organiseren we het festival niet meer. Booch? is in zijn essentie een gratis festival. Maar je hebt een punt, de ontwikkelingen zijn zorgelijk. De kosten stijgen door en dat zet ons voor uitdagingen, maar we benaderen alles positief. Als je kijkt naar de steun die we vanuit de gemeente krijgen, dat is echt waanzinnig, zij maken dit ook mede mogelijk. Volgend jaar is het jaar van het cultureel erfgoed in Heerlen, daar zal Booch? ook zeker een rol in spelen. En natuurlijk, het zou tof zijn als we nog wat kunnen groeien, richting meerdere pleinen, of meerdere plekken. We halen inspiratie uit dingen als Genk on Stage bijvoorbeeld. Maar dat zijn nog dromen, eerst de volledige focus op deze editie. Kom vooral allemaal kijken en laat je verrassen!

Booch? 2023

Sander Bosch en Anke van Rhee (verslaggever) tijdens de opbouw van het festival