Tien jaar geleden werd zijn debuutsingle ‘Keep On Shining’ bestempeld als 3FM Megahit. Toch brak soulzanger Curtis Harding niet bij het grote publiek door. Volkomen onterecht. Op 29 augustus 2024 stond hij in het Openluchttheater in Valkenburg en liet deze singer-songwriter zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Na de support acts Madoux en [ K S R ] kwam de stemming er langzaam maar zeker in.

MADOUX

Het Openluchttheater in Valkenburg druppelt langzaam vol als de eerste support act begint. Madoux, artiestennaam van Lotte Slangen uit Maastricht, kenmerkt zich door dromerige dreampop, serene zang en gestileerde bewegingen. Haar geluid slaat niet echt aan bij de soul- en R&B-minnende bezoekers. Men reageert er matig op en kwebbelt er volop doorheen. Een poging om het publiek halverwege haar optreden mee te laten zingen komt dan ook niet uit de verf. Eigenlijk jammer om Madoux als support act voor Curtis Harding te programmeren, want deze jonge muzikante, die in 2023 Pinkpop opende, kan wel degelijk iets.

MADOUX

MADOUX

[ K S R ]

Wanneer de tweede support act start, hebben de meeste mensen hun plekje en de bar inmiddels gevonden en hun vakantieverhalen uitgewisseld. [ K S R ], artiestennaam van Kazaula Sigsbert Roosevelt, kan daarom rekenen op meer aandacht en enthousiasme. Schijnbaar moeiteloos communiceert hij met het publiek en zijn lach werkt aanstekelijk. De loepzuivere stem, ontspannen vibe en het subtiele R&B-geluid van dit jonge, sympathieke talent uit Manchester vormen een geslaagde opmaat voor de hoofdact.

[ K S R ]

[ K S R ]

Curtis Harding

Met het swingende openingsnummer ‘Keep On Shining’, zet Curtis Harding de toon voor de rest van de avond. Dit nummer, afkomstig van zijn debuutalbum ‘Soul Power’ uit 2014, leverde hem destijds een 3FM Megahit op en bracht hem in 2015 naar grote festivals als Lowlands en Pukkelpop. Toch is deze Amerikaanse singer-songwriter niet bij het grote publiek bekend. Volstrekt onterecht, als je het ons vraagt. De muziek van Curtis Harding laat zich niet eenvoudig typeren. Het is soul en R&B, met elementen uit verschillende andere genres, zoals gospel, blues, garagerock, rap en hiphop. Bedenk daar een psychedelische synthesizer bij en je krijgt een idee van de genremix, die Harding op knappe wijze tot een vloeiend geheel weet te smeden. Zijn warme stem met rafelrandje, die hij moeiteloos afwisselt met kopstem, maakt het helemaal af.

De voormalige achtergrondzanger bij onder meer CeeLo Green en Outkast ging tien jaar geleden op de solotour. Na ‘Soul Power’ uit 2014 volgden de albums ‘Face Your Fear’ (2017) en ‘If Words Were Flowers’ (2021). Momenteel werkt Harding aan een nieuw album. Hoewel in de aankondiging stond dat hij een aantal nieuwe nummers ten gehore zou brengen, speelt hij vanavond in het Openluchttheater alleen werk van zijn eerdere albums. Harding zet met zijn band een strakke show neer met een sterke opbouw. Na de swingende opening volgen midtempo nummers als ‘The Drive’ en ‘Need My Baby’. Rustige liedjes als het bloedmooie ‘Castaway’ worden afgewisseld met funky songs als ‘Till The End’ en ‘Heaven’s On The Other Side’. Het publiek deint en wiebelt mee op hun oranje bankkussentjes, en een enkeling waagt zich aan de zijkant van de tribune aan een dansje. Pas bij de laatste twee nummers van zijn lange set van maar liefst 16 liedjes veert bijna het hele publiek op. Na het psychedelische ‘Wednesday Morning Atonement’ sluit Harding de show af met de swingende uitsmijter ‘Need Your Love’. Als toegift volgen nog het groovy ‘Next Time’ en meeslepende ‘Hopeful’, dat een aanklacht is tegen racisme.

Hoopvol kijken we uit naar zijn volgende album, want de show van vanavond smaakt absoluut naar meer.

Curtis Harding

Curtis Harding

Curtis Harding

Curtis Harding