De tweede dag van het Booch? Festival in Heerlen is een gewenste voortzetting van het feest dat gistermiddag begon. Onder een stralende zon genieten de bezoekers van een wederom superdivers programma, dat garant staat voor een breed scala aan muziekstijlen en performances. Het festivalterrein is ondanks de hoge temperaturen gezellig druk, met overal lachende gezichten.

Ruby Mus

Booch? biedt ruim baan aan talenten uit de regio en het festival kiest er zelfs voor om een volledige stage in te richten als Talentstage. De organisatie heeft Ruby duidelijk hoog zitten, want op de tweede festivaldag mag de popzangeres het hoofdpodium openen. Inspiratiebronnen als Jessie Reyez en Pip Millett verraden de sound van Mus’ haar muziek: r&b pop met een vleugje neo-soul. De toevoeging van twee danseressen zorgt ervoor dat ook het visuele gedeelte van de show als een huis staat en haar strakke band vlecht alle nummers op een heerlijke manier aan elkaar. Soms bezwerend mooi, nog vaker verrassend aanstekelijk. Op nieuw materiaal is het helaas nog even wachten: de release van een nieuwe single liep wat vertraging op wegens haar afstudeerperiode aan de Rockacademie in Tilburg, waarvoor ze inmiddels overigens geslaagd is. Wij kunnen in ieder geval niet wachten, want elke keer als we Ruby Mus aan het werk zien, smaakt het naar meer. Een van de meest veelbelovende acts uit Limburg, met dito gunfactor. Pinkpop, schrijven jullie mee? 2026? Afgesproken. (BR)

Ruby Mus

Ruby Mus

Violet's Tale

Violet’s Tale, een vijfkoppige band uit Heerlen die in 2014 werd opgericht, opent de Talentstage met een aanstekelijk nummer waarop gedanst kan worden. Hun muziek is geworteld in country-americana, maar bevat ook invloeden van andere genres, wat voor een afwisselend geluid zorgt. In 2017 bracht de band hun eerste EP Down The Road uit, gevolgd door de nieuwe EP A Thousand Miles From Nowhere in 2023. Hoewel hun optreden strak en energiek is, voelt het niet bijzonder origineel. Het zonnige weer en de positieve vibes zorgen echter wel voor een goede sfeer onder het publiek. Violet’s Tale weet, ondanks dat dit de laatste show is met drummer Stef, er een mooi feestje van te maken. (ZH)

Violet's Tale

Violet's Tale

Zen Link

Op de zonovergoten mainstage van Booch? is het tijd voor de indierockband Zen Link. Frontman Chris Link, eerder uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en TMF Kweekvijver-talent, raakt het publiek met zijn diepgaande muziek. De show begint emotioneel met een aankondiging waarin de presentator, zelf vader, uitlegt dat de bandnaam extra betekenis heeft. Chris verloor zijn zoontje aan een vreselijke ziekte en beloofde dat zijn zoon voort zou leven in zijn muziek. Dit creëert een meelevende sfeer rond de mainstage.

Zen Link, pas bezig met hun tweede optreden, verrast met een energiek, dansbaar nummer genaamd ‘On Fire’, gevolgd door de ontroerende ‘Wish You Were Here’. Zelfs een cover van Willeke Alberti krijgt een fris, origineel jasje. De nummers vloeien naadloos in elkaar over, waarbij Chris zijn verhaal deelt. De muziek raakt diep, ontroert, en geeft ook een licht en positief gevoel. Zen Link zet hun verdriet om in een prachtige ode aan het leven van zijn zoontje. Hulde aan Zen Link! (RS)

Zen Link

Zen Link

BAROSZ

Op Booch? haar talentstage vinden wij de popgroep genaamd BAROSZ. Zelf omschrijft de band zijn muziek als Oostenrijkse alternatieve poprock, met een vleugje Marokkaanse swag, op een bedje van Poolse indie-muziek. Dit beloofd heel wat dus! De heren trappen direct en energiek af. Met afwisselende tempo’s en een fijne energie waar het publiek niet bij kan stilstaan.

De synthesizer is de grootste vriend van frontman Paul Janssen en hij laat hiermee heerlijke ritmes en mystieke geluiden horen. Het voegt een extra element toe en samen met de funky basslijnen, mooie zang en uptempo riffs is het alsof onze voeten haast vanzelf van de vloer gaan. Er passeren een aantal nummers van hun laatste EP genaamd Red Moon en omdat er maar een half uur te spelen is vlamt de formatie lekker door. Dit komt de show ten goede en zo vliegt het optreden voorbij. Een heerlijke mix van verschillende stijlen komen samen en staan vervolgens stevig als een Oostenrijkse Berghut. Wij hopen Barosz dan ook weer snel te mogen aanschouwen! (RS)

Barosz

Barosz

Wasted Youth Club

Wasted Youth Club, bekend als dé garagepunkband uit Arnhem, maakt van hun optreden op Booch? een onvergetelijk feest. De vier bandleden, die al in 2022 deelnamen aan Popronde en toen al hun stempel op Heerlen drukten, brengen een ongekende hoeveelheid energie naar het festival. Hun rauwe, opzwepende sound is perfect voor een zonnige zondag en krijgt het publiek meteen in beweging.

Op 8 november brengen deze jongens hun nieuwe plaat uit, maar vandaag geven ze alvast een voorproefje met een set die barst van energie. Het zweet stroomt, de danspasjes volgen elkaar op, en rock-‘n-roll knalt uit de speakers. De zanger, niet bang om risico’s te nemen, hangt in de palen van het podium en sleept het publiek mee met zijn onuitputbare energie. Wasted Youth Club laat zien dat ze meer zijn dan alleen veelbelovend, ze zijn klaar om de Nederlandse muziekscene op z’n kop te zetten. (ZH)

Wasted Youth Club

Wasted Youth Club

ENJAKU YOYO

Het uit Japan afkomstige duo ENJAKU YOYO releasde in juni haar debuut-EP en bracht gisteren nog een nieuwe single uit. Een tijdje geleden trok het tweetal, dat zichzelf graag vergelijkt met vogels die op zoek zijn naar creatieve vrijheid, naar Limburg. Het duo streek een tijd geleden neer in Heerlen en speelt zodoende een soort thuiswedstrijd vandaag. Jun (toetsen en vocalen) en Koko (gitaar) mengen traditionele invloeden met moderne geluidsgolven. We noemden het eerder al een soort combi van Babymetal en Polyphia, maar vandaag horen we toch ook duidelijk een eigen stijl. Met breakbeats, synths en vingervlug gitaarwerk weten ze de aandacht van het publiek goed vast te houden. Er is hier en daar ruimte voor interactie en er wordt naar het einde toe zelfs gedanst. Een aanwinst voor de regio, we gaan nog veel horen van ENJAKU YOYO. (BR)

ENJAKU YOYO

ENJAKU YOYO

Bente

Bente, een 23-jarige zangeres, brengt een frisse energie naar Booch? en weet het publiek te boeien met haar optreden. Haar carrière begint al op 11-jarige leeftijd bij The Voice Kids, en sindsdien ontwikkelt ze haar talent verder, als zangeres en actrice in Nederlandse films. Tijdens haar set laat ze zien dat ze haar stem goed beheerst en brengt ze een aantal zomerse nummers die perfect aansluiten bij het warme festivalweer. Toch blijft het gevoel hangen dat er meer in zit. Hoewel haar performance solide is, ontbreekt het soms aan diepgang. Desondanks levert Bente een waardige bijdrage aan het festival, waarmee ze een stukje Nederlandse trots op het podium zet. Voor een ontspannen festivalsfeer is haar optreden precies goed, maar het heeft net wat meer pit nodig om echt te overtuigen. (ZH)

Bente

Bente

Eijer

De Talentstage wordt overgenomen door Eijer, een Heerlenaar die met zijn rauwe, boom-bap hip-hop het leven in het zuiden beschrijft. Met zijn eigenzinnige stijl en pas uitgekomen album Trobbies In De Zuid Vol. 2 timmert hij flink aan de weg. Hoewel het publiek in het begin nog even op gang moet komen, weet de flamboyante Eijer ze langzaam maar zeker om zijn vingers te winden. Tracks als ‘Schijn Hoog/Niet bij mij’ en ‘Niet Normaal Deel 2’ zorgen ervoor dat de toeschouwers hevig op en neer bouncen.

De energie stijgt nog meer wanneer SKEER&BOOS het podium betreedt en samen met Eijer een nummer brengt. Als klap op de vuurpijl verschijnen de heren van Het Verzet, Krauw Konnect, NTAN en Dookie ook op het podium, waardoor de sfeer nog intenser wordt. Deze Heerlense legendes zorgen samen met Eijer voor een heerlijk old-skool hip-hop gevoel. Eijer is een artiest om in de gaten te houden: gekke flows, strakke bars, en gruwelijke beats beloven een mooie toekomst. (RS)

Eijer

Eijer

Moon Hooch

Moon Hooch, de energieke brassband uit Brooklyn, maakte van hun optreden op Booch? een onvergetelijke ervaring. Oorspronkelijk zouden ze later op de dag spelen, maar door een vertraagde vlucht van Joey Valence & Brae wisselden de bands van plek. Deze spontane aanpassing leek voor Moon Hooch geen enkel probleem; de drie bandleden brachten de zomerse sfeer moeiteloos naar het publiek in Heerlen.

Bekend om hun unieke mix van jazz, funk en elektronische muziek, wisten ze met hun vrijwel geheel instrumentale set het publiek volledig te overtuigen. Hoewel er weinig zang was, vulden de krachtige saxofoonklanken en strakke ritmes het podium met een aanstekelijke energie. Het publiek voelde de passie en positiviteit, en ondanks de onverwachte verandering in het schema, zorgde Moon Hooch voor een feestelijke sfeer die perfect paste bij het zonnige festival. (ZH)

Moon Hooch

Moon Hooch

Joey Valence & Brae

Joey Valence & Brae brengen een explosie van energie naar Booch? festival, en het wachten blijkt meer dan de moeite waard. Door een vertraagde vlucht beginnen ze later dan gepland. Het bomvolle plein in Heerlen staat vol spanning te wachten terwijl een van de saxofonisten van Moon Hooch een last-minute DJ set brengt als briljante opwarmer. Hierdoor is de stemming meteen aanwezig in het publiek. Zodra het duo het podium betreedt, barst het feest volledig los, als een vulkaan die eindelijk uitbarst.  

Met hun unieke mix van old-school hip-hop, moderne beats en een vleugje nostalgie weten Joey Valence & Brae het publiek vanaf de eerste noot te grijpen. Hun ritmes zijn strak, hun flow onberispelijk, en de chemie tussen hen en het publiek is voelbaar. Elk nummer wordt ontvangen met luid gejuich, en het lijkt alsof het plein verandert in een kolkende zee van springende lichamen. De energie die van het podium afspat, slaat over op de massa, en iedereen voelt zich even deel van een groter geheel. Het is meer dan alleen een optreden; het is een gedeelde ervaring. Joey Valence & Brae weten precies hoe ze de sfeer moeten opbouwen en laten het festival eindigen op een hoogtepunt. Deze geweldige afsluiting maakt van deze editie van Booch? eentje die nog lang in het geheugen gegrift zal blijven. (BR)

Joey Valence & Brae

Joey Valence & Brae